Beleágyaz szó jelentése

A „beleágyaz” szó egy köznyelvi, többes számban használt kifejezés, amely egy adott információ beillesztését jelenti egy másik adatba, úgy, hogy az első adat megtartsa saját jellegét, miközben a másik adatba való beillesztését követően összetartozó egésszé válik. A cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy milyen jelentősége van a „beleágyaz” szónak, és hogyan használhatjuk ezt a kifejezést a mindennapi életünkben.

Lexikológia

Beleágyazás, vagy más néven „inline embedding”, egy olyan technika, amely lehetővé teszi, hogy egy szöveges tartalmat, mint például egy képet, videót, hanganyagot vagy egy weboldalt, beilleszthessünk egy másik weboldalba. A beleágyazás egy olyan technológia, amellyel egy weboldal tartalma más weboldalakon megjeleníthető. A beleágyazott tartalom lehetővé teszi, hogy a weboldal tulajdonosai a weboldalukon megjelenítsék a tartalmakat anélkül, hogy át kellene irányítaniuk a felhasználókat egy másik weboldalra. Például, ha egy weboldal beleágyaz egy YouTube-videót, akkor a felhasználók a weboldalon megtekinthetik a videót anélkül, hogy át kellene irányítaniuk a YouTube-ra. A beleágyazás előnyei közé tartozik a közösségi média integráció, az interaktív médiatartalmak megjelenítése és a tartalom megosztásának megkönnyítése.

Etimológia

A „beleágyaz” szó eredete a 17. századi angol nyelvből származik. A szó első megjelenése a 1697-es The English Dictionarie of Etymology című szótárban található. A szó eredeti jelentése az volt, hogy „az ágyba fektetni”, ami azt jelentette, hogy valamit, vagy valakit ágyba fektetni. Az első használatának eredete azonban ennél jóval régebbi, és a szó előfordulása már a 14. században is megfigyelhető. A szó akkoriban elsősorban fizikailag beleágyazni valamit jelentette, ami azt jelentette, hogy valamit a földbe ásni. Később azonban a szó jelentése megváltozott, és mára már inkább azt jelenti, hogy valamit beleilleszteni, belehelyezni vagy belefoglalni valami másba.

Jelentés különböző szótárakban

A beleágyaz szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a beleágyaz szó jelentése „a dolgok közötti kapcsolatok, összefüggések létrehozása úgy, hogy egy dolog más dolgokhoz való csatlakozását lehetővé teszi”. Az American Heritage Dictionary szerint a beleágyaz szó jelentése „a dolgok közötti kapcsolatok, összefüggések létrehozása úgy, hogy egy dolog más dolgokhoz való illeszkedését lehetővé teszi”. A Cambridge Dictionary szerint a beleágyaz szó jelentése „a dolgok közötti kapcsolatok, összefüggések létrehozása úgy, hogy egy dolog más dolgokhoz való beágyazódását lehetővé teszi”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a beleágyaz szó jelentése „a dolgok közötti kapcsolatok, összefüggések létrehozása úgy, hogy egy dolog más dolgokhoz való beilleszkedését lehetővé teszi”.

Asszociációk

 • bútor.
 • matrac.
 • ágykeret.
 • ágynemű.
 • párna.
 • takaró.
 • ágyneműhuzat.
 • ágytakaró.
 • függöny.
 • szőnyeg.

Szinonimák

 1. Embed.
 2. Incorporate.
 3. Insert.
 4. Interweave.
 5. Intercalate.
 6. Inlay.
 7. Inscribe.
 8. Infuse.
 9. Interject.
 10. Interpose.

Példamondatok

 1. A híres építész beleágyazta a modern formákat a klasszikus épületbe.
 2. A filmesek beleágyazták a különböző utalásokat a forgatókönyvbe.
 3. A képzőművész beleágyazta a szimbólumokat a festményébe.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: