Beleállít szó jelentése

A „beleállít” szó jelentése sokféleképpen értelmezhető. Az egyik jelentése, hogy valamit belehelyezünk egy helyzetbe, egy környezetbe, hogy megváltoztassuk azt. Más módon értelmezve, a „beleállít” kifejezés arra utal, hogy valamit olyan helyzetbe hozunk, amely lehetővé teszi számunkra a kívánt cél elérését. A cikk további részében részletesebben foglalkozunk ezzel a kifejezéssel.

Lexikológia

A lexikológia az a tudomány, amely a szavak eredetét és jelentését tanulmányozza. A lexikológia segítséget nyújt a szavak és szókapcsolatok jelentésének megértésében és használatában. A lexikológia a szó jelentését, használatát, eredetét, szintaktikai és morfológiai jellemzőit, az egyes szavak közötti kapcsolatokat, a szókincs szerkezetét és fejlődését, valamint a szavak és kifejezések kulturális és társadalmi kontextusát vizsgálja. A lexikológia azt is tanulmányozza, hogy milyen jelentéseket tudunk adni egy szónak, és hogyan határozzuk meg a szó jelentését. A lexikológia segít megérteni, milyen szavakat használunk, és hogyan használjuk őket.

Etimológia

A szó „beleállít” eredete a régi német szó, „einstecken”, amelyet a 16. században használtak. A szó jelentése „valamit beilleszteni”. A szó eredeti jelentése az volt, hogy valamit egy helyre helyezni, amely olyan hely, ahol valami bele lehet illeszteni. A szó később átterjedt a modern nyelvekre, és számos új jelentéssel bővült. A modern angolban a szó jelentése „valamit beilleszteni, beállítani, beállítani vagy beállítani”. A szó számos más nyelvben is használatos, például az olaszban, a németben és a francia nyelvben.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a beleállít szó jelentése „a kívánt helyre helyezni, támogatni vagy szilárdan rögzíteni valamit”. A Merriam-Webster szótár szerint „valamit olyan helyre helyezni, hogy az erősebben tartson, vagy hogy a kívánt pozícióban maradjon”. A Cambridge Dictionary szerint „valamit olyan helyre helyezni, hogy az erősebben tartson, vagy hogy a kívánt pozícióban maradjon, lehetőleg a legnagyobb biztonsággal”. A Collins English Dictionary szerint „olyan helyre helyezni, hogy az erősebben tartson, hogy a kívánt pozícióban maradjon, és hogy ne mozduljon el”.

Asszociációk

A „beleállít” szó asszociációi sokfélék lehetnek, attól függően, hogy milyen kontextusban használják. A legtöbb embernek az első dolog, ami eszébe jut, az a járművekbe való beleállítás, ahol a sofőrnek egy bizonyos pozícióba kell állítania magát a vezetéshez. De a szót használhatják más dolgokra is, például a munkahelyi munkákra, ahol a munkavállalónak be kell állítania magát egy bizonyos szintre a munka elvégzéséhez. A szó használható más kontextusokban is, például olyan helyzetekben, amikor valaki úgy dönt, hogy beleáll egy konfliktusba vagy vitába, hogy megoldja a problémát.

Szinonimák

 1. Beállítás.
 2. Beállít.
 3. Beáll.
 4. Állít.
 5. Állítás.
 6. Beállítások.
 7. Beállítása.
 8. Beállított.
 9. Kijelöl.
 10. Állítani.

Antonímák

Az antonimák a „beleállít” szónak a teljes ellentétét jelentik. Ezek a szavak a „kiállít” és a „hátramenet” szavakkal azonosíthatók. A „kiállít” szó arra utal, hogy valamit eltávolítunk, vagy kivetünk valamilyen helyzetből. A „hátramenet” szó pedig arra utal, hogy valamit visszahúzunk, vagy visszahúzzuk valamilyen helyzetből. Ezek a szavak a „beleállít” szó teljes ellentétei, ami arra utal, hogy valamit bevezetünk, vagy beillesztünk valamilyen helyzetbe.

Példamondatok

 1. Az autószerelő beleállította az új alkatrészeket a motorba.
 2. A mérnök beleállította a programot a számítógépbe.
 3. A szakács beleállította a finom ízeket az ételbe.
 4. Az állatorvos beleállította a gyógyszert az állat szervezetébe.
 5. A rendszergazda beleállította a biztonsági beállításokat a hálózatba.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: