Beleborzad szó jelentése

A „beleborzad” kifejezés sokféle értelemben használható, de alapvetően arra utal, hogy valami olyan érzés, amelyet a fizikai megfélemlítés, a fájdalom vagy a félelem okoz. A kifejezés gyakran használatos ahhoz, hogy leírja az emberek reakcióját, amikor szembesülnek valami borzalmas dologgal, és ezáltal megpróbálják megértetni másokkal a saját félelmüket. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a „beleborzad” kifejezés jelentését, valamint a különböző kontextusokban használt értelemeit.

Lexikológia

Szó beleborzadás azoknak a bizonytalan érzéseknek a megjelenítése, amelyeket a valóságos vagy képzeletbeli veszélyek okoznak. Az érzés és a reakció általában egy szorongásos érzés, mint a hideg borzongás, amely a testet végigfutja. A szó beleborzadás lehet egy fizikai reakció, amelyet a testben tapasztalhatunk, amikor valami megijeszt bennünket, és ez az érzés általában egy szorongásos érzéssel jár együtt. A szó beleborzadás egy olyan érzés, amelyet akkor érzünk, amikor valami megijeszt bennünket, és amelyet gyakran használnak a különböző filmekben és könyvekben, hogy kifejezzék a félelem és a szorongás érzését.

Etimológia

A „beleborzad” szó eredete a 17. században nyúlik vissza, amikor a kifejezés először megjelent a nyelvben. A kifejezés eredetére nézve a szakértők többféle magyarázatot is megfogalmaztak. Az egyik elmélet szerint a „beleborzad” egy összetett szó, amely a „belle” és a „borzad” szavakból áll. A „belle” szó a franciából származik, és eredetileg „felül” jelentést hordozott. A „borzad” szó pedig a latin „horror” szóból származik, ami szörnyűséget jelent. Így együttvéve a két szót, a „beleborzad” kifejezés szörnyűséget jelent, ami felülmúlhatatlan.

Jelentés különböző szótárakban

A „beleborzad” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford Dictionary szerint a „beleborzad” szó jelentése „félelmet, fájdalmat vagy megdöbbenést okozó érzés”. A Merriam-Webster szótár szerint a „beleborzad” szó jelentése „erős kényelmetlenséget, félelmet vagy borzadályt érezni”. A Cambridge Dictionary szerint a „beleborzad” szó jelentése „erős félelmet, fájdalmat vagy megdöbbenést érezni”. A Collins Dictionary szerint pedig a „beleborzad” szó jelentése „erős félelmet, fájdalmat vagy megdöbbenést érezni”.

Asszociációk

 • sötét erő.
 • boszorkányok.
 • titokzatos.
 • misztikus.
 • szimbólumok.
 • varázslat.
 • különleges képességek.
 • különleges tudás.

Szinonimák

 1. Attraktív.
 2. Csábító.
 3. Szexi.
 4. Vonzó.
 5. Magával ragadó.
 6. Lopakodó.
 7. Csalogató.
 8. Kívánatos.
 9. Vágykeltő.
 10. Fényes.

Példamondatok

 1. A beleborzadtam, amikor megláttam a Nagy Medve csillagképet az égen.
 2. Beleborzadtam, amikor a sötét erdőn átmentünk.
 3. Beleborzadtam, amikor meghallottam a kísértetes hangokat.
 4. Beleborzadtam, amikor megláttam a rejtélyes szobrot a templom előtt.
 5. Beleborzadtam, amikor a borzalmas hírt hallottam.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: