Beleér szó jelentése

Az angol nyelvben a „beleér” kifejezés számos jelentéssel bír. Ez a szó sokféleképpen használható, lehetővé téve, hogy kifejezzük különböző érzéseket és érzelmeket. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a „beleér” szó különböző jelentéseit, hogy megértsük, milyen szituációkban használhatjuk ezt a szót.

Lexikológia

A szó beleérés jelentése az, hogy valamit egy másik dologba, kontextusba vagy közegbe helyezünk. Ez a kifejezés egyfajta metaforát jelent, amely azt sugallja, hogy egy konkrét dolog vagy koncepció belefér egy másikba, mint egy illeszkedő puzzle-darab. A szó beleérés lehetővé teszi, hogy egy dolog beilleszkedjen egy másikba, miközben megőrzi saját maga jellegzetes jellemzőit. Például, ha valamit beleérünk egy másik dologba, akkor azt mondhatjuk, hogy belefér a konkrét kontextusba, de különböző módon fog megjelenni, és különböző módon fog működni.

Etimológia

A „beleér” szó eredete a 17. században nyúlik vissza. Az 1620-as években a brit királyi család tagjai használták a kifejezést, hogy jelezzék, hogy nem kívánnak részt venni egy adott helyzetben. Aztán a 19. században a szó használata elterjedt az angol köznyelvben. Az eredeti jelentése „elfogadni, hogy a dolgok úgy alakulnak, ahogy” volt, de ma már gyakran használják olyan helyzetekben, amikor valaki elfogadja, hogy a helyzetet nem tudja megváltoztatni, és beletörődik abba.

Jelentés különböző szótárakban

A kifejezés „beleér” háromféle jelentéssel rendelkezik a szótárakban. Az első jelentés az, hogy elfogadni valamit, ami mások számára nem tetszik vagy nem elfogadható. Más szavakkal, beleérni azt jelenti, hogy megengedni valakinek, hogy tegyen valamit, amit mások nem támogatnak. Például, ha valaki azt mondja, hogy beleér egy munkatársának abba, hogy szabadságra megy, ez azt jelenti, hogy megengedi neki, hogy menjen, akkor is, ha mások nem támogatják.

A második jelentés az, hogy valamibe belefér. Például, ha valaki azt mondja, hogy beleér egy hétvégi kirándulásba, ez azt jelenti, hogy van elég idő és energia ahhoz, hogy megtegye.

Végül, a harmadik jelentés az, hogy valamit tolerálni vagy elviselni. Például, ha valaki azt mondja, hogy beleér a zajba, ez azt jelenti, hogy elviseli, vagy megpróbálja elviselni a zajt.

Asszociációk

 • vásárlás.
 • fizetés.
 • szerződés.
 • törvény.
 • jog.
 • díj.
 • kötelezettség.
 • számla.
 • elszámolás.

Szinonimák

 1. Felügyel.
 2. Megfigyel.
 3. Megvizsgál.
 4. Kontrollál.
 5. Monitoroz.
 6. Megbíz.
 7. Megbízott.
 8. Megbízottak.

Példamondatok

 1. Az üzletben beleért a vásárlásba egy ingyenes ajándék is.
 2. A számlára beleért a szállítási költség is.
 3. Az előfizetési ár beleért egy bónusz szolgáltatást is.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: