Belekalkulál szó jelentése

A „belekalkulál” kifejezés sokféle értelmezést nyújt. Az emberek gyakran használják ezt a kifejezést arra, hogy leírják, hogy milyen körülményeket, várakozásokat vagy költségeket kell figyelembe venniük a döntéseik meghozatala előtt. Ez a cikk részletesen megvizsgálja a „belekalkulál” szó jelentését, és különböző példákat ad arra, hogy hogyan lehet ezt a kifejezést használni a mindennapi életben.

Lexikológia

Belekalkulálás azt jelenti, hogy a terv készítője figyelembe veszi a költségek és a szükséges erőforrások korlátait, és ezeket a korlátokat is beleértve kalkulálja a terv teljesítéséhez szükséges költségeket és erőforrásokat. Belekalkulálás azt jelenti, hogy a terv készítője az előrejelzések alapján felméri, hogy mekkora költségek és erőforrások lesznek szükségesek a terv megvalósításához. A belekalkulálás lehetővé teszi, hogy a terv készítője a lehető legpontosabb előrejelzéseket készítsen, amelyek figyelembe veszik az esetleges költség- és erőforrás-korlátokat. A belekalkulálás segít a terv készítőjének a terv megvalósításának hatékonyságának optimalizálásában, mivel lehetővé teszi, hogy a lehető legjobban kihasználja a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Etimológia

A „belekalkulál” szó eredete a 16. századi angolban található. A „kalkulál” szó maga „számol” jelentéssel rendelkezik, és a „bele” szóval együtt azt jelenti, hogy „hozzáadni”. A kifejezés először 1575-ben jelent meg a „A booke of the lawe of armes” című műben, melyben a szerző, Thomas Churchyard a következő kontextusban használta: „I belekalkuláltam a veszteségeket amelyeket szenvedtünk”. A kifejezés akkoriban még nem volt olyan gyakori, de a 17. század közepétől kezdve egyre gyakrabban használták. Ma „belekalkulál” szóval gyakran azt jelentjük, hogy számítunk valamire, és ennek megfelelően tudatosan számolunk azzal, hogy a döntésünk következményekkel jár.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a „belekalkulál” kifejezés azt jelenti, hogy „figyelembe venni, számításba venni, előre megjósolni; számításba venni valami árát vagy költségét”. A Merriam-Webster szótár szerint a „belekalkulál” jelentése „felkészülni a következményekre, előre látni a következményeket, és mérlegelni azokat”. A Cambridge English Dictionary szerint a „belekalkulál” azt jelenti, hogy „figyelembe venni valamit, amikor előre tervez valamit, és mérlegelni a várható következményeket”.

Asszociációk

 • matematika.
 • számolás.
 • kalkulátor.
 • számítás.
 • egyenlet.
 • művelet.
 • összeadás.
 • kivonás.
 • szorzás.
 • osztás.

Szinonimák

 1. számítás.
 2. becslés.
 3. költségvetés.
 4. prédikálás.
 5. számít.
 6. áraz.
 7. összegzés.
 8. számítástechnika.
 9. kalkuláció.
 10. mérlegelés.

Példamondatok

 1. A matematika tanár belekalkulálta a hibákat a diákok jegyébe.
 2. Az üzletember belekalkulálta a költségeket a számításba.
 3. A mérnök belekalkulálta a költséghatékonyságot a tervezésbe.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: