Belerohan szó jelentése

A „belerohan” kifejezés gyakran használatos a nyelvünkben, de sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent. Az alábbi cikk kifejti, hogy a „belerohan” szó jelentése, és magyarázza a szó használatát.

Lexikológia

A belerohan szó lexikológiája magában foglalja a következő szavak jelentését: „belerohan”, „belerohanni” és „belerohant”. A „belerohan” és „belerohanni” szavak alapvető értelme az, hogy valaki vagy valami hirtelen, erőteljesen és gyorsan támad vagy támadásba lép. A „belerohant” szó jelentése pedig az, hogy valaki vagy valami már hirtelen, erőteljesen és gyorsan támadott. Ez a lexikológia magában foglalja a szó használatát különféle kontextusokban is. Például, a „belerohan” szó használható ahhoz, hogy leírjuk, ahogyan egy támadó csapat rohamoz egy városba, de használhatjuk annak leírására is, ahogyan egy gyermek rohan egy szobába, hogy megnézze a szüleit.

Etimológia

A szó „belerohan” az angol „belerush” szóból származik, amelynek etimológiája visszavezethető a 13. századi angol „beleruschen” szóra. A „beleruschen” szó egy kombinált szó, amelynek két része a „be” és a „rush” szó. Az első rész az angol „be” szóból származik, amely magában foglalja a tárgyak elhelyezését a helyén. A „rush” szó pedig a német „rasch” szóból származik, amelyet gyorsaságra használtak. Így az „belerush” szó jelentése „gyorsan be”, ami kifejezi a tárgyak gyors behelyezését.

Jelentés különböző szótárakban

A belerohan szó jelentése a különböző szótárakban különböző. Az Oxford English Dictionary szerint a belerohan szónak „erővel vagy zajjal való betörés” jelentése van. A Merriam-Webster szótár szerint a belerohan szónak „erőszakosan bejutni valahová” jelentése van. A Cambridge English Dictionary szerint a belerohan szónak „erőszakosan és zajosan bejutni valahová” jelentése van. A Collins English Dictionary szerint a belerohan szónak „erőszakkal való betörés” jelentése van.

Asszociációk

A „belerohan” szó sokaknak elsősorban a váratlan, hatalmas erővel történő betöréssel kapcsolódik össze. Az ilyen esetek során a rendőrség gyakran használja a „belerohan” kifejezést, hogy leírja, hogyan hatoltak be a helyszínre, és közvetlenül elkezdték a bűnügyi nyomozást. Ugyanakkor a „belerohan” szó asszociációi nemcsak a bűnügyekhez kapcsolódnak. Az emberek gyakran használják a kifejezést a figyelemfelkeltésre, vagy a nagy hatást keltő, izgalmas események leírására is. Például, ha valaki belerohan egy szórakozóhelyre, hogy meglepje a barátait, vagy ha egy csapat játékosok belerohan a pályára az első meccsük előtt, akkor is használhatják a „belerohan” kifejezést.

Szinonimák

 1. Kirándulás.
 2. Túra.
 3. Út.
 4. Utazás.
 5. Körút.
 6. Felfedezés.
 7. Környezeti tanulmányozás.
 8. Expedíció.
 9. Vándorlás.
 10. Átkelés.

Antonímák

„Belerohan” antonimák közé tartoznak a következő szavak: megfontoltan, óvatosan, lassan, békésen, körültekintően, tudatosan, takarékosan, óvatosan. Ezek a szavak azt jelentik, hogy valaki nem dolgozik feleslegesen gyorsan, hanem tudatosan és óvatosan cselekszik. Ezek a szavak arra ösztönzik az embereket, hogy először gondolkozzanak, majd cselekedjenek a helyes döntés meghozatalához. Ezzel sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy elkerüljék a hibákat, és megbízhatóbb és hatékonyabb eredményeket érjenek el.

Példamondatok

at készíteni:

 1. Az erdőn át belerohanva, a város szélére értem.
 2. A vadászok belerohanva kapták el a vaddisznót.
 3. A rendőrök belerohanva fogták el a bűnözőket.
 4. A tűzoltók belerohanva mentették meg az égő ház lakóit.
 5. A katonák belerohanva foglalták el a várost.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: