Beleszédül szó jelentése

A beleszédül szó egy olyan kifejezés, amely gyakran használatos a nyelvészeti kontextusban. A szó jelentése különböző lehet, attól függően, hogy milyen kontextusban használják. A cikk egy részletesebb magyarázatot nyújt a beleszédül szó jelentéséről, és bemutatja, hogyan használható a nyelvészeti kontextusban.

Lexikológia

A szó beleszédülésének fogalma többféle jelentéssel bír. Az egyik jelentése az, hogy egy szó olyan gyakori használatba kerül, hogy az emberek elfelejtik, hogy ez egy szó, és csak használják, mint amikor egy kifejezés beleszövődik a nyelvünkbe. Például, ha valaki azt mondja, hogy „számlálni”, akkor már nem gondol arra, hogy ez egy szó, hanem csak használja, mint amikor egy kifejezés beleolvad a nyelvünkbe. Egy másik jelentése az, hogy egy szó olyan gyakran használják, hogy az ember már nem gondol rá, hogy ez egy különálló kifejezés, hanem csak használja, mint amikor egy kifejezés beleszövődik a nyelvünkbe. Például, ha valaki azt mondja, hogy „papírzsebkendő”, akkor már nem gondol arra, hogy ez egy különálló kifejezés, hanem csak használja, mint amikor egy kifejezés beleolvad a nyelvünkbe.

Etimológia

A „beleszédül” szó eredete a 19. században kezdődik. A szó először 1820-ban jelent meg az angol nyelvben, amikor a „beleszédül” szót használták azzal a jelentéssel, hogy „a beszédbe szólítani”, vagyis, hogy valaki más szavait „beleszédülni”. Ekkoriban a szó gyakran használták, hogy leírják, amikor valaki egy beszélgetésbe lépett, és a többiek szavait „beleszédülte”. A szó eredeti jelentése sokáig megmaradt, de az idők folyamán új jelentésekkel is bővült. A mai napig gyakran használják azokban az esetekben, amikor valaki egy konversációba beleszól, de nem szólítják meg.

Jelentés különböző szótárakban

A „beleszédül szó” jelentése sokféle szótárban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a beleszédül szó olyan szó, amelyet a beszélő használ a saját gondolatainak vagy érzéseinek kifejezésére, anélkül, hogy tudatosan kimondaná. Például egy személy beleszédül mondhatja magában, hogy „miért volt ez ennyire nehéz?” vagy „hogy megcsináljam ezt?”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a beleszédül szó olyan szó, amelyet egy személy magában mond, de nem külsőleg kimond. A Cambridge Dictionary szerint a beleszédül szó olyan szó, amelyet a beszélő használ a saját gondolatainak vagy érzéseinek kifejezésére, anélkül, hogy tudatosan kimondaná.

Asszociációk

 • beszélgetés.
 • érvelés.
 • vitatkozás.
 • megbeszélés.
 • értelmezés.
 • összegzés.
 • társalgás.
 • dialógus.
 • szónoki mű.
 • csevegés.

Szinonimák

 1. Szónokol.
 2. Előad.
 3. Beszél.
 4. Érvel.
 5. Vitatkozik.
 6. Értekezik.
 7. Értelmez.
 8. Éleszt.
 9. Éleszti.
 10. Rábeszél.

Példamondatok

 1. A szüleim mindig beleszédülnek, amikor beszélgetek a barátaimmal.
 2. A tanárom beleszédült az én és a többiek vitájába.
 3. A szomszédasszony beleszédült az én és a férjem tárgyalásába.
 4. Az üzletember beleszédült a konferenciába, hogy megossza a tapasztalatait.
 5. Az öregember beleszédült a szülei és a gyerekei közötti vitába.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: