Beljebb szó jelentése

A „beljebb” szó egy olyan kifejezés, amely sokféle értelmezése lehet. Az emberek gyakran használják a kifejezést a különböző helyzetekben, többek között a tárgyak pozícióinak megadásához, az időbeli különbségek megadásához, a kapcsolatok mélységének megadásához és a kontextusok változásának jelzéséhez. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „beljebb” szó jelentését és használatát.

Lexikológia

Beljebb szó lexikológiája a szavak, kifejezések és mondatok jelentésének és használatának tanulmányozását jelenti. Az ilyen típusú lexikológiai kutatások a nyelv használatának és a nyelvi jelölők közötti kapcsolatok megértésére irányulnak. Az ilyen kutatások segítségével megérthetjük, hogyan kommunikáljunk egymással, hogyan használjuk a szavakat és hogyan használjuk őket jelentéseikkel együtt. A lexikológiai kutatások azt is megmutatják, hogyan alakulnak ki és változnak a szavak és kifejezések jelentései. Ezek a kutatások segítenek megérteni, hogyan változnak a nyelvi jelölők a különböző kultúrákban és kontextusokban.

Etimológia

A szó „beljebb” eredetileg a germán nyelvekből származik, és eredetileg „belül” jelentésű volt. A szó először a 12. században jelent meg a nyelvben, és azóta használatos. Az első feljegyzett használata a szóban a 14. században fordul elő. A szó eredeti jelentése „belül” volt, és ezt a jelentést ma is használják. A szó valójában a bel- és a jebb szavak összetételéből származik, amelyeket a germán nyelvekben használnak. A szó egyik jelentése a „mélyebbre”, vagy a „mélyebbre” jelentésű. Ez a kifejezés gyakran használatos a különböző tárgyak, helyek és helyzetek leírására. Az emberek gyakran használják a kifejezést olyan helyzetekben, amikor a következő lépés egy mélyebb szintre vezet.

Jelentés különböző szótárakban

Beljebb szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a beljebb szó „a hagyományos értelemben valami másik felé, hátrafelé vagy mélyebbre” jelenthet. A Cambridge Dictionary szerint a beljebb szó „valami másik felé, hátrafényre, mélyebbre vagy hátrafelé” jelenthet. A Collins Dictionary szerint a beljebb szó „valami másik felé, hátrafelé vagy mélyebbre” jelenthet. A Wiktionary szerint a beljebb szó „valami másik felé, hátrafelé vagy mélyebbre” jelenthet. Az Oxford English Dictionary szerint a beljebb szó „valami másik felé, hátrafelé vagy mélyebbre” jelenthet. Ez azt jelenti, hogy a beljebb szótárakban a beljebb szó jelentése általában valami másik felé, hátrafelé vagy mélyebbre mutat.

Asszociációk

Beljebb asszociációk nagyon hasznosak lehetnek, ha arra törekszünk, hogy jobban megértsük a dolgokat. Az emberek számára lehetővé teszik, hogy mélyebb szinten lássák a dolgokat, és kapcsolatokat teremtsenek olyan dolgok között, amelyek egyébként nem láthatók. Például, ha valaki a beljebb szóra asszociál, lehet, hogy először a térbeli kontextusra gondol, amely a tárgyak elmozdulását jelenti, de a szó lehetővé teszi, hogy egy másik szempontot is megvizsgáljunk – például, az érzelmi, lelki megközelítést. Az ilyen asszociációk használata segíthet abban, hogy jobban megértsük a világot, és jobban értelmezzük a dolgokat.

Szinonimák

 1. még több.
 2. több és több.
 3. nagyobb mennyiség.
 4. továbbra is.
 5. sokkal több.
 6. növekvő.
 7. nagyobb arányban.
 8. még több még.
 9. növekvő szám.
 10. nagyobb mértékben.

Antonímák

A beljebb szó antonimái közé tartoznak az alább felsorolt szavak: kívül, kifelé, messzebb, távolabb. Ezek a szavak jelzik, hogy az előző helyzettől eltérően, az adott pozícióban találjuk magunkat. Ha valaki beljebb megy, az azt jelenti, hogy előrefelé halad, míg ha kívülre megy, az azt jelenti, hogy hátrafelé halad. Messzebbre megy, ha távolabb kerül a kiindulási ponttól, míg távolabb megy, ha közelebb kerül a kiindulási ponttól.

Példamondatok

 1. A lány beljebb ment a barlangba, hogy megtalálja a kincset.
 2. Beljebb mentem a dzsungelben, de nem találtam semmi érdekeset.
 3. Az iskolában beljebb mentünk, hogy megvizsgáljuk a múzeumot.
 4. Az erdő beljebb mentünk, hogy megfigyeljük a vadállatokat.
 5. Az apám beljebb ment a hegyen, hogy megkeresse a köveket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: