Béna szó jelentése

A „béna” szó sokféleképpen használható, és a jelentése attól függ, hogy milyen kontextusban használják. A szó eredete a középfelnémet „bêne” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „erőtlen”, „gyenge”. Az évtizedek alatt azonban a „béna” szó jelentése megváltozott, és ezt a cikk bemutatja.

Lexikológia

Szó béna egy kifejezés, amelyet a nyelvészek használnak annak leírására, amikor valaki nem tudja megfelelően kiejteni egy szót, de az írása helyes. A szó béna jelenség azt jelenti, hogy a szó helyesen íródik, de a kiejtése nem helyes. Például, egy személy leírhatja a szót „kókusz”, de kiejtheti „kukusz”. A szó béna jelenség gyakran előfordul a gyerekeknél, akik még tanulják a nyelvet és nem teljesen biztosak az egyes szavak kiejtésében. Ugyanakkor, a szó bénák gyakran előfordulnak felnőttek körében is, akik nem olyan szókincsük van, mint mások, vagy akiknek a nyelvhez való hozzáférését megnehezítette valamilyen betegség, például a szklerózis multiplex.

Etimológia

A „béna” szó eredete a 13. századi angolban nyúlik vissza. A szó az „bæne” szóból származik, amelyet akkor használtak, hogy leírják, amikor valaki fizikailag vagy mentálisan képtelen a normális mozgásra. A „bæne” szó egyébként a „bana” szócsaládba tartozik, amelyet akkor használtak, hogy leírják, amikor valaki fizikailag vagy mentálisan képtelen a normális mozgásra. A „bana” szócsalád azonban sokkal régebbi eredettel bír, mivel a germán szókincsben is megtalálható, amely a „bana” szócsalád egyik ősének tekinthető. A „bana” szócsalád eredetileg az „elégtelen”, „gyenge”, „tehetetlen” és „képtelen” jelentésekkel bírt. Az eredete tehát jól látható, hogy miért használták a 13. századi angolban a „bæne” szót, hogy leírják azokat, akik fizikailag vagy mentálisan képtelenek a normális mozgásra.

Jelentés különböző szótárakban

A béna szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a béna szó „helytelenül használt, helytelenül megfogalmazott, szövegben elhelyezkedő, vagy kifejezésben előforduló szó”. A Cambridge szótár szerint a béna szó „olyan szó vagy kifejezés, amelyet helytelenül használnak, vagy amely nem megfelelően fogalmazott, így nem jól hangzik”. A Collins szótár szerint a béna szó „olyan szó, amely helytelenül használatos, vagy amely helytelenül megfogalmazott”.

Asszociációk

 • hajlékony.
 • rugalmas.
 • könnyű.
 • kényelmes.
 • fényes.
 • színes.
 • karcsú.
 • erős.
 • kompakt.

Szinonimák

 1. hülye.
 2. ügyetlen.
 3. ostoba.
 4. bolond.
 5. buta.
 6. zavaros.
 7. tökéletlen.
 8. káros.
 9. hibás.
 10. ártalmas.

Példamondatok

 1. A béna gyerek a könyvtárban ült egyedül.
 2. A béna poénok nem nagyon viccesek.
 3. A bénának tűnő mozdulatok nevetségessé tették a férfit.
 4. A béna lábainak köszönhetően a férfi elbukta a versenyt.
 5. A béna kis lépésekkel járta be a távot.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: