Benyíló szó jelentése

A „benyíló” szó egy olyan kifejezés, amely sokféle jelentést hordozhat. A szó használata különböző kontextusokban eltérő jelentéseket takarhat, amelyeket jelen cikkünkben részletesebben kifejtünk. Mindenki számára hasznos lehet, hogy megértsük a szó pontos jelentését, hogy biztosan helyesen használjuk.

Lexikológia

A szó benyíló egy olyan szóhasználat, amely arra utal, hogy valaki személyesen jelen van és közreműködik valamilyen folyamatban. A szó eredete a szláv nyelvekből származik, és a szláv szó „benyíl” jelentését használják. A szó benyíló arra utal, hogy valaki személyesen bekapcsolódik egy folyamatba, hogy segítse annak előrehaladását. Ez azt jelenti, hogy valaki aktívan részt vesz a folyamatban, és nem csak tétlen szemlélője. A szót általában olyan folyamatokra használják, amelyekhez közvetlenül részt vehet, például egy projekt megvalósításában, egy ügylet lebonyolításában, vagy egy cég képviseletében. A szó benyíló arra utal, hogy a személy aktívan részt vesz a folyamatban, és nem csak tétlen szemlélője.

Etimológia

A „benyíló” szó eredete visszavezethető az óangol nyelv egyik régi szavára, a „bennylen”-re. A „bennylen” szóval eredetileg a fák törzsének, gyökerének, gyantaágának a körében növekvő gyökerekre utaltak. Az évszázadok során a szó jelentése finomodott, és ma már arra a folyamatra utal, amikor a gyökér vagy a törzs egy fához nyúlik. Az eredeti szó azonban még mindig használatban van, és gyakran használják a helyi nyelvjárásokban.

Jelentés különböző szótárakban

A benyíló szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában azt jelenti, hogy valamilyen közös jellemzővel rendelkező több dolog között van egy közös pont. Például, ha egy szótárban a benyíló szó jelentése „több dolog közös jellemzője”, akkor ez azt jelenti, hogy több dolog között van egy olyan jellemző, amely közös mindegyikük számára. Más szótárakban a benyíló szó jelentése „fokozatosan növekvő” lehet. Ez azt jelenti, hogy egy adott dolog fokozatosan növekszik, például egy gyűjteményben lévő tárgyak száma, vagy egy épület magassága.

Asszociációk

 • sötét.
 • lefelé.
 • árnyék.
 • alacsony.
 • csökkenés.
 • visszafogott.
 • bezárkózás.

Szinonimák

 1. sötétedő.
 2. elsötétülő.
 3. homályosodó.
 4. beszürkülő.
 5. szürkülő.
 6. elhalványuló.
 7. megfakuló.
 8. árnyékolódó.
 9. elszürkülő.
 10. elhaló.

Példamondatok

 1. Az állatkertben csodáltuk a benyíló őzikét, amint a fákon mászott.
 2. A benyíló függőágy a kertünkben nagy sikert aratott a gyerekek körében.
 3. Az órám úgy benyílt, hogy szinte már nem is működött.
 4. A benyíló szövetekkel borított székek nagyon kényelmesek voltak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: