Beözönlik szó jelentése

A „beözönlik” szó jelentése sokak számára ismeretlen lehet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szó jelentését, különböző kontextusokban használatát, valamint a kapcsolódó kifejezéseket.

Lexikológia

Beözönlik a szó egy olyan folyamatot jelent, amelyben egy szó vagy kifejezés lassan a nyelv részévé válik. A szó a nyelvben élő emberek használatában és a szókincsben létezik, de megjelenésének eredete egészen más. A beözönlés egy olyan folyamat, amelynek során egy szó, kifejezés vagy kifejezés, amely eredetileg nem volt jelen a nyelvben, lassan elterjed és elfogadottá válik. A beözönlés olyan új szavakat és kifejezéseket hoz létre, amelyeket a nyelvhasználók használnak, és amelyeket a nyelvészek is elismernek. A beözönlés egyfajta nyelvi evolúciónak tekinthető, amelynek során a nyelv állandóan fejlődik és változik.

Etimológia

A beözönlik szó eredete a magyar nyelvben gyökerezik. Az első írásos emlék, amely tartalmazza ezt a szót, a 16. században keletkezett. A szó először is egy személynévként fordult elő, amely a Beözönlik családról szólt, akik az 1500-as években Magyarországon éltek. A szó eredetileg egy személynévként használták, de később egy általánosabb jelentéssel is rendelkezett, ami azt jelentette, hogy „valaki beözönlik egy helyre”. A szó ma is használatos a magyar nyelvben, és gyakran használják azzal a jelentéssel, amit korábban is használtak.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Például az Oxford English Dictionary szerint a beözönlik szónak többféle jelentése van. Az első jelentése az, hogy „folyamatosan és gyorsan özönlik be”. A második jelentése az, hogy „áradatként érkezik”. Végül, a harmadik jelentése az, hogy „folyamatosan és sürgetően érkezik”. Ezek a jelentések mind arra utalnak, hogy a beözönlik szó a folyamatos és gyors érkezésre utal.

Asszociációk

 • szeretet.
 • együttérzés.
 • elfogadás.
 • megértés.
 • béke.
 • biztonság.
 • barátság.

Szinonimák

 1. Törődő.
 2. Fáradhatatlan.
 3. Foglalkozó.
 4. Kedves.
 5. Odaadó.
 6. Gondoskodó.
 7. Figyelmes.
 8. Odafigyelő.
 9. Csodálatos.
 10. Szerető.

Példamondatok

 1. A kisgyerek beözönlik a játszótérre, hogy játsszon a többi gyerekkel.
 2. A fickó beözönlik a szobába, hogy megvizsgálja a bútordarabokat.
 3. A hölgy beözönlik a könyvtárba, hogy információkat keressen.
 4. A járókelők beözönlnek az utcára, hogy sétáljanak.
 5. A kutatók beözönlnek a múzeumba, hogy jobban megismerjék a történelmet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: