Béres szó jelentése

A „béres” szó egy olyan szó, amely a magyar nyelvben és más nyelvekben is széles körben használatos. Ez a szó többféle jelentéssel bír, és sokféle módon használható. Ebben a cikkben bemutatjuk a „béres” szó jelentését magyarul, angolul, németül és oroszul. Megvizsgáljuk azt is, hogy a szó milyen kontextusokban használható, és hogyan lehet más szavakkal kombinálni.

Lexikológia

A szó béres egy olyan kifejezés, amely azt jelenti, hogy valaki, aki szolgáltatást nyújt, különféle juttatásokat kap a szolgáltatótól. Ezek a juttatások lehetnek pénzbeli vagy szolgáltatások. A béresek általában pénzbeli juttatásokat kapnak a szolgáltatójuktól, és ezek a juttatások lehetnek bérek, prémiumok, jutalmak, szabadságok, juttatások, vagy bármilyen más juttatás, amelyet a szolgáltató ad. A béreseknek számos előnye van, amelyek közül néhány az alábbiak: előnyös munkakörülmények, jobb karrier-lehetőségek, jobb bérezés, szabadságok, juttatások, és jobb jövedelmezőség. A béresek általában sokkal jobban megfizetettek, mint a nem béresek, és képesek élvezni a szolgáltató által biztosított előnyöket.

Etimológia

A „béres” szó eredete a latin „bereticus” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „valaki, aki valamiért fizet”. A szó először a 16. században jelent meg az angol nyelvben, amikor a „bereticus” szót használták a béresekre, akik a királyi udvarban szolgáltak. A szót azután használták a katonákra is, akik a királyi hadseregben szolgáltak. A szó egyes változatai egyes nyelveken még ma is használatosak. A francia „beret” szó, ami a kalapot jelenti, a „béres” szóból ered. A holland „berend” szó pedig a katonai szolgálatot jelenti.

Jelentés különböző szótárakban

A béres szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a béres egy olyan személy, aki bért kap, vagy egy munkahelyet biztosít. A Merriam-Webster Dictionary szerint a béres egy személy, aki bért kap, vagy egy tisztséget vagy munkát biztosít. A Cambridge Dictionary szerint a béres egy olyan személy, aki bért kap egy munkahelyen, vagy egy tisztséget biztosít. A béres szó egyaránt alkalmazható a személyekre és a cégekre is.

Asszociációk

– édes, kedves, aranyos, boldog, bizalom, öröm, szeretet, család, gondoskodás, szívesség.

Szinonimák

 1. adományoz.
 2. ajándékoz.
 3. felajánl.
 4. osztogat.
 5. átad.
 6. odaajándékoz.
 7. odaad.
 8. szétoszt.
 9. bőkezűen biztosít.
 10. megajándékoz.

Példamondatok

 1. Az új béres segített nekem a pakolásban.
 2. A béres kezében tartotta a főnök összes fontos dokumentumát.
 3. A béres szorgalmasan dolgozott, hogy a feladatokat időben elvégezze.
 4. A béres az ügyfelekkel kapcsolatban a főnök utasításait követte.
 5. A béres figyelmesen hallgatta a főnök utasításait.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: