Berúg szó jelentése

A berúgás egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak azzal a jelentéssel, hogy valaki túl sok alkoholt fogyasztott. Azonban a berúgás szó jelentése sokkal több, mint csak az alkohol fogyasztása. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a berúgás szó jelentése, és hogyan használják ezt a kifejezést más kontextusokban.

Lexikológia

A berúg szó lexikológiája a világ minden táján eltérő jelentéssel bír. Az Egyesült Államokban a berúg szó általában a drogok és az alkohol hatására történő részegség jelentését hordozza. Az Egyesült Királyságban a berúg szó általában a munkahelyi alkoholfogyasztásról szól, és a részegség jelentését is magában foglalhatja. A berúg szó Ausztráliában gyakran az alkohol hatására történő részegségre utal, de közvetlenül nem jelenti a részegséget. Európában a berúg szó általában a munkahelyi alkoholfogyasztásról szól, és a részegséget is magában foglalja. Az Afrikában használt berúg szó a részegség jelentését hordozza, de gyakran a munkahelyi alkoholfogyasztásról is szól.

Etimológia

A „berúg” szó etimológiája visszavezethető a 12. századi angol kifejezésre, a „bereggen”, amelynek jelentése „sokat inni”. Az eredeti kifejezés a „bere” szóból ered, amelynek jelentése „folyadék”. A kifejezés „bereggen” alapvetően arra utalt, hogy valaki túlzásba vitt a folyadékfogyasztással, ami végső soron részegséghez vezetett. A kifejezés azóta sokat változott, és a mai angolban a berúgás jelentése „túlzásba vitt alkoholfogyasztás” vagy „túlzásba vitt italfogyasztás”.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary szerint a „berúg” szó jelentése egy olyan személyre vagy dologra vonatkozik, amelyet erőszakkal vagy súlyosan megsértettek. A Cambridge Dictionary szerint a „berúg” szó egy olyan személyre vagy dologra vonatkozik, amelyet károsítottak, sérült vagy megsértettek. A Merriam-Webster szerint a „berúg” szó jelentése egy olyan személyre vagy dologra vonatkozik, amelyet megsértettek, károsítottak, megszegtek vagy megszegtek. Mindegyik szótárban a „berúg” szó hasonló jelentéssel bír, de különböző módon definiálják.

Asszociációk

A kifejezés „berúg” számos kapcsolódó asszociációval bír. A köznyelvben ez a kifejezés általában arra utal, hogy valaki alkoholt fogyasztott annyira, hogy súlyos mértékben megszegte az alkoholfogyasztással kapcsolatos törvényeket és szabályokat. Azonban a „berúg” kifejezés kiterjedhet más szenvedélybetegségekre, például drogfüggőségre, játékszenvedélyre vagy akár a túlzott internethasználatra is. A kifejezés asszociációja azonban nem csak a szenvedélybetegségekre terjed ki. A „berúg” kifejezés használható arra is, hogy leírja valakinek a sikertelen teljesítményét. Például, ha valaki egy teszten rosszul teljesít, akkor azt mondhatják, hogy „berúgta a tesztet”.

Szinonimák

 1. Mázol.
 2. Csínytevés.
 3. Hazudozás.
 4. Megtévesztés.
 5. Csalfa.
 6. Csapdába csal.
 7. Átverés.
 8. Csábítás.
 9. Becsapás.
 10. Átkozódás.

Antonímák

Berúg szó antonimái a következők lehetnek: „tudatos”, „érzékeny”, „szelíd” és „fegyelmezett”. Ezek az antonimák egyaránt jellemzik az embereket, akik kontrolláltan és felelősségteljesen használják az alkoholt. Ezek az emberek képesek korlátozni az alkoholfogyasztást, miközben megőrzik a józan ítélőképességüket. A tudatos, érzékeny, szelíd és fegyelmezett emberek számára az alkohol csak egy ünnepi esemény, és nem egy rendszeres szokás. Ezek az emberek megértik az alkohol kockázataira és következményeire, és képesek kontrollálni a fogyasztást.

Példamondatok

 1. Az új oktatási rendszer sokak szerint berúg a hagyományos módszerekkel.
 2. Az új vezető nem akarja berúgni a régi szabályokat.
 3. Az új rendszer bevált, de sokan mégis berúgják az előző módszereket.
 4. Az új munkatárs berúgott minden eddigi elvárást.
 5. Az új szabályokat nehéz volt berúgni, de végül sikerült.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: