Besoroz szó jelentése

A besoroz szó sokféle értelmezéssel bír. Ez a cikk bemutatja a besoroz szó jelentését, a használatának előzményeit és a jelenlegi szóhasználatot. A besoroz szó eredetileg a hadseregben használt kifejezés, de napjainkban számos más kontextusban is használatos. A cikk részletesen bemutatja a besoroz szó jelentését és használatát, hogy a olvasók megértsék, hogyan használhatják ezt a szót.

Lexikológia

Szó besorozás azt jelenti, hogy egy szót egy kategóriába sorozunk be. A szó besorozása lehetővé teszi, hogy egy adott szót egy konkrét csoportba vagy kategóriába soroljunk, amely segíthet a szó értelmezésében. Például egy szó, mint például a „madár”, lehet besorolható a „háziállatok” kategóriába. A szó besorozásának előnyei közé tartozik, hogy segít jobban megérteni a szavak jelentését, és megkönnyíti a szókincs szűkítését. A szó besorozásának hátrányai közé tartozik, hogy a szavakat korlátozott kategóriákba kell sorolni, ami korlátozhatja az egyes szavak értelmezését.

Etimológia

A „besoroz” szó eredete a 16. században vezethető vissza. A kifejezés eredetileg a hadseregben használatos, ahol a katonákat egy csoportba rendezték. Az első használata a hadviselésben azt jelentette, hogy a csapatokat egymás mellett helyezték el, így könnyebben megvédhették egymást a támadások ellen. Az idők folyamán a kifejezés egyre több területen elterjedt, így a munkahelyeken, oktatási intézményekben és számos más helyen is. A 21. században a „besoroz” szót gyakran használják arra, hogy leírják a szervezési módot, amelyben a dolgozókat, tanulókat vagy bármely csoportot egymás mellett helyeznek el.

Jelentés különböző szótárakban

A besoroz szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a besoroz szó jelentése „rendszerezni, osztályozni; rendszerezett sorokba rendezni”. A Merriam-Webster szótár szerint a besoroz szó jelentése „egy egységes rendszerbe, kategóriába vagy rendszerbe sorolni”. Az American Heritage Dictionary szerint a besoroz szó jelentése „különböző kategóriákba rendezni, rendszerezni”. Az Urban Dictionary szerint a besoroz szó jelentése „valamilyen rendszer szerint csoportosítani, kategóriába sorolni”. Mindezek alapján megállapítható, hogy a besoroz szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de a lényeg ugyanaz: rendszerezni, osztályozni, kategóriába sorolni.

Asszociációk

 • összeköt.
 • kötél.
 • csomagol.
 • szállít.
 • szállítmány.
 • posta.
 • kötelező.

Szinonimák

 1. Csomagol.
 2. Átcsomagol.
 3. Szállít.
 4. Becsomagol.
 5. Kötöz.
 6. Kötegel.
 7. Kötözködik.
 8. Tekeredik.
 9. Tekered.
 10. Kötözget.

Példamondatok

 1. Az új besorozás miatt sokan változtatniuk kellett munkájukon.
 2. A hadsereg újoncai komolyan veszik a besorozási eljárást.
 3. A besorozás után a katonákat különböző feladatokra osztották be.
 4. A katonai besorozás nem jelenti azt, hogy a tiszteknek hűséget kellene fogadniuk.
 5. Az első besorozási héten a katonáknak alapvető kiképzést kellett kapniuk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: