Besűrűsödik szó jelentése

A „besűrűsödik” kifejezés gyakran használatos a mindennapi beszédben, de sok embernek lehet, hogy nem teljesen világos, hogy pontosan mit jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „besűrűsödik” kifejezés jelentését, és milyen kontextusokban használható.

Lexikológia

A besűrűsödés egyfajta szóhasználat, amelyet az emberek használnak ahhoz, hogy leírják, mikor valami sűrűbbé válik. Például, ha egy hatalmas társaság gyűlik össze egy helyen, akkor azt mondhatnánk, hogy a tömeg besűrűsödött. Az emberek használhatják ezt a kifejezést olyan esetekben is, amikor egy csoport különböző szövegek összetett kifejezéseket tartalmaz, és ezt nevezik besűrűsödésnek. Egy másik példa a besűrűsödésre a könyvek esetében, ahol a szerzők összegyűjtik és összefoglalják az információkat, hogy az olvasók könnyebben megértsék a témát.

Etimológia

A szó „besűrűsödik” eredete a régi német nyelvből származik. A szó eredeti jelentése „szorosabbá válni”, ami azt jelenti, hogy a tárgyak, emberek vagy állatok egymáshoz közelebb kerülnek. A szó először a 14. században jelent meg, és eredetileg a „besorren” szóból ered. A „besorren” szó jelentése „összezáródni”, „összecsapódni” vagy „összeszorulni”. A szó eredeti jelentése azt jelentette, hogy másokkal együtt mélyebben átélni valamit. Például, ha egy csoport ember együtt ünnepel, akkor azt mondták, hogy „besűrűsödnek”.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „besűrűsödik” többféle jelentéssel bír a különböző szótárakban. Egyes szótárak szerint a szó jelentése „megnövekedni, sűrűsödni” vagy „egyre sűrűbbé válni”. Más szótárakban „fokozatosan sűrűsödni” vagy „összetömörödni” a jelentése. Ugyanakkor más szótárakban a szó jelentése „elhalványulni, elhalványodni”, ami azt jelenti, hogy egy adott tárgy vagy személy körül a légnyomás csökken. A jelentés még ennél is bonyolultabb lehet, mivel egyes szótárakban a szó jelentése „összetömörödni” lehet, ami azt jelenti, hogy egy adott tárgy vagy személy körül a légnyomás nő.

Asszociációk

 • tömörül.
 • sűrűsödik.
 • koncentrálódik.
 • összpontosul.
 • összefonódik.
 • összetömörül.
 • megdenszifikálódik.
 • sűrűbbé válik.
 • koncentráltabbá válik.

Szinonimák

 1. sűrűsödik.
 2. megsűrűsödik.
 3. tömörödik.
 4. összeforr.
 5. duzzad.
 6. összenyomódik.
 7. összetapad.
 8. összetömődik.
 9. összenő.
 10. összekuszálódik.

Példamondatok

 1. A füst besűrűsödött, amikor a tűz elkezdett lángolni.
 2. A levegő besűrűsödött, ahogy a nap egyre melegebb lett.
 3. A sötétség besűrűsödött, amikor a felhők eltakarták a hold fényét.
 4. A tömeg besűrűsödött, ahogy a nézők az arénába érkeztek.
 5. A hangulat besűrűsödött, ahogy a zenekar a színpadra lépett.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: