Betelepedik szó jelentése

A „betelepedés” szó egy gyakran használt fogalom, amely számos különböző jelentéssel bír. A betelepedés számos kultúrában és társadalomban számos különböző módon értelmezhető, és számos különböző kontextusban használható. Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk a betelepedés szó jelentésével, és különböző kontextusokban használt jelentéseivel.

Lexikológia

Betelepedés azt jelenti, hogy valaki olyan helyen telepedik le, ahol korábban nem élt. Beleértve a városokat, falvakat, városrészeket vagy akár országokat is. Ez megváltoztathatja a betelepedő életét, mivel új kultúrával, szokásokkal és intézményekkel találkozhat. A betelepedés általában azt jelenti, hogy a betelepülőnek állandó lakhelyet kell találnia, ami lehet egy otthon, egy lakás vagy egy másik jellegű lakóhely. A betelepedőnek számos teendője van, mielőtt megkezdheti az életét a új helyen. Ezek közé tartozik az állandó lakcím bejegyzése, a munkahelyek és iskolák keresése, a szociális hálózat kiépítése és a szükséges közüzemi szolgáltatások igénybevétele.

Etimológia

A „betelepedik” szó eredete sokáig vita tárgya volt a szótárírók körében. Egyesek szerint a szó a 15. században egy német szó, a „einbeziehen” szóból ered, amelynek jelentése „beilleszteni”. Mások szerint a szó a latin „inhabitare” szóból ered, amelynek jelentése „lakni, lakhelyet találni”. A szótárírók egyetértettek abban, hogy a szó 16. századi használatra visszavezethető. Az első írásos emlék, amelyben a szó előfordul, egy 1563-as dokumentum, amelyben a szó „inhabitacion” alakban szerepelt. Azóta a szó számos nyelvben elterjedt, és a mai napig használatos.

Jelentés különböző szótárakban

A betelepedés szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a betelepedés „a végleges lakhely megszerzésének folyamata”. A Merriam-Webster szótár szerint a betelepedés „a tartózkodási hely állandóvá tételének folyamata”. A Cambridge Dictionary szerint a betelepedés „valakinek a végleges lakhely megszerzését jelenti, amikor valaki egy helyre költözik, hogy ott éljen, és ott maradjon”. Ezek alapján látható, hogy a betelepedés szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de minden esetben azt jelenti, hogy valaki állandó lakhelyet szerez egy adott helyen.

Asszociációk

 • lakás.
 • bérlet.
 • új hely.
 • költözés.
 • átalakítás.
 • közösség.
 • szomszédok.
 • állandóság.

Szinonimák

telepedik, megtelepedik, letelepedik, betelepedik, költözködik, beköltözik, megköltözik, elköltözik.

Antonímák

ént „elköltözik” használható.

Példamondatok

 1. Az új cég hamarosan betelepedik a városba.
 2. Az új lakók betelepedtek a szomszédban.
 3. A család betelepedett az új otthonába.
 4. Az új üzlet betelepedett a bevásárlóközpontban.
 5. A vállalat betelepedett az új irodaházba.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: