Betoldás szó jelentése

Az internetes szótárak szerint a betoldás szó jelentése „egy szövegbe való beillesztés”. A betoldás a szövegírásban gyakran használt technika, amely lehetővé teszi, hogy a szerzők új információkat, kifejezéseket és mondatokat illesszenek be a már meglévő szövegbe. Ennek a technikának a segítségével a szerzők könnyedén megtölthetik, kiegészíthetik és tisztázhatják a szöveget. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a betoldás szó jelentését és használatát.

Lexikológia

A betoldás szó lexikológiája olyan szavakat, kifejezéseket és konstrukciókat foglal magában, amelyek egy mondatban egy szó helyébe illeszthetők, hogy a mondat értelmét vagy stílusát megváltoztassák. Betoldásokat használhatunk a mondatok rövidítésére, a mondatok kifejezőerejének növelésére, a ritmus megváltoztatására, a szókincs bővítésére, a mondatok tömörségének növelésére, a szöveg érdekessé tételére és így tovább. A betoldások különböző szintaktikai funkciókat tölthetnek be, és sokféle szófajba tartozhatnak. Néhány példa a betoldásokra: „mégis”, „egyszerűen”, „természetesen”, „végül”, „általában”, „valójában”.

Etimológia

A szó „betoldás” eredete a 16. századi francia nyelvből származik, ahol „betolden” szó volt használva. A szó eredeti jelentése „beilleszteni” vagy „behelyezni”. A szó először a 16. századi angol nyelvben jelent meg a „betholian” és a „bethol” alakokban, amelyek a francia nyelvből származtak. Az angol nyelvben a szó jelentése „valamit beilleszteni” vagy „valamit behelyezni”. A szót először a 17. századi nyelvészek használták a „betoldás” alakban, amelyet az angol nyelvben használtak. Azóta a szó számos nyelvben elterjedt, így a magyarban is.

Jelentés különböző szótárakban

A betoldás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a betoldás olyan szó, amelyet a szövegbe helyeznek, hogy kiegészítse azt vagy jobban megvilágítsa a közlést. Egy másik szótár, a Cambridge szótár, a betoldást azzal a jelentéssel határozza meg, hogy egy szöveghez kiegészítő információkat adnak. A betoldás lehet szó, mondat, szövegrészlet, kép vagy ábra. A betoldások segítségével a szerzők bemutathatják a témát jobban vagy részletesebben, és könnyebbé tehetik az olvasók számára a témák megértését.

Asszociációk

Betoldás szó sokféle asszociációt kelt, de leginkább a költészetben és irodalmi művekben szokásos. Betoldások alkalmazása lehetővé teszi a szerzőnek, hogy kifejtse az ötletét anélkül, hogy a szöveg túl hosszú, unalmas és monoton lenne. Betoldások segítenek a szerzőnek a szöveg érdekfeszítőbbé tételében, és lehetővé teszik, hogy a szöveg olvasója jobban megértsen és élvezze az olvasottat. Betoldások segítségével a szerzők több információt adhatnak meg egy adott témával kapcsolatban, vagy egy konkrét esemény részletezésére is használhatják. Betoldások segítségével a szerzők szórakoztatóbbá tehetik a szöveget, és elmélyíthetik annak tartalmát.

Szinonimák

 1. Narráció.
 2. Elbeszélés.
 3. História.
 4. Közlése.
 5. Ismertetés.
 6. Mesélés.
 7. Számoltatás.
 8. Szóbeszéd.
 9. Magyarázat.
 10. Feltárás.

Antonímák

A betoldás szó antonimái közé tartozik a kivonás, a kihagyás, a kihúzás, a törlés és a kiszűrés. Ezek a fogalmak összefüggenek egymással, és mindegyikük arra utal, hogy valamit el kell távolítani a dokumentumból. A betoldás azt jelenti, hogy valamit hozzáadunk a dokumentumhoz, míg a kivonás azt jelenti, hogy valamit eltávolítunk. A kihagyás arra utal, hogy nem hozzáadunk semmit a dokumentumhoz, de nem is távolítunk el semmit belőle. A kihúzás azt jelenti, hogy valamit eltávolítunk a dokumentumból, de nem hozzáadjuk helyette mást. A törlés azt jelenti, hogy teljesen eltávolítjuk a dokumentumból, míg a kiszűrés azt jelenti, hogy kiválasztunk bizonyos információkat a dokumentumból, és eltávolítjuk azokat.

Példamondatok

 1. A királyfi szívből szerette a hercegnőt, és még a legapróbb részleteket is meg akarta hallani a szerelmük betoldásáról.
 2. Az író képzeletbeli története a szerelmespárról izgalmas és érzelmes betoldást kapott.
 3. Az ifjú pár a házasságuk betoldásának előkészítésével készült a boldog együttélésre.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: