Beutalás szó jelentése

Az „beutalás” szó sokféle jelentéssel bír, és számos különböző kontextusban használható. Az alábbi cikk bemutatja a beutalás szó jelentését, és elmagyarázza, hogyan használható a különböző helyzetekben.

Lexikológia

A beutalás egy olyan szó, amely lexikológiai szempontból azt jelenti, hogy egy személy vagy szervezet előre megállapított szabályok alapján küld valamit vagy valakit másik személynek, szervezetnek vagy helynek. A beutalás gyakran a pénzügyi tranzakciókban használatos, amikor egy személy vagy szervezet előre megállapított szabályok alapján küld egy összeget egy másik személynek, szervezetnek vagy helynek. A beutalás lehetővé teszi a pénzügyi tranzakciók gyors és hatékony elvégzését, mivel a befizető közvetlenül a befizetett személy vagy szervezet számlájára utalhatja az összeget. A beutalás szintén felhasználható más célokra is, például az információk továbbítására, egy személy vagy szervezet küldésére egy másik helyre, vagy egy adott személy vagy szervezet elküldésére egy adott helyre.

Etimológia

A kifejezés „beutalás” származik a 19. századi németből, ahol a „überweisen” szó jelentését használták. A „überweisen” szó a „über” és a „weisen” szavakból származik, ami átadásot és megmutatást jelent. Az átadás kifejezés azt jelenti, hogy egy személy átad pénzt, míg a megmutatás kifejezés azt jelenti, hogy a személy megmutatja, hogy hol található a pénz. Az „überweisen” szó jelentése tehát az, hogy valakinek át kell adni vagy megmutatni a pénzt. Az eredeti szó használatával a 19. században a bankok által használt beutalási rendszerek kifejezésére használták.

Jelentés különböző szótárakban

Beutalás szó jelentése a különböző szótárakban némileg eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a beutalás egy olyan folyamat, amely során az egyik személy vagy szervezet egy másik személynek vagy szervezetnek egy bizonyos összeget küld a közvetlen elszámolás (pl. banki átutalás) céljából. A Merriam-Webster szótár szerint a beutalás egy olyan folyamat, amely során az egyik személy vagy szervezet egy másik személynek vagy szervezetnek egy bizonyos összeget küld bizonyos célokra (pl. adományok, szerződések, számlák stb.). A Cambridge Dictionary szerint beutalás egy olyan folyamat, amely során egy személy vagy szervezet közvetlenül egy másik személynek vagy szervezetnek küld pénzt.

Asszociációk

Beutalás szóval sok embernek elsősorban a pénzügyi transzferek jutnak eszébe. Beutalás egy olyan folyamat, amely lehetővé teszi, hogy személyek vagy vállalatok összegű pénzt küldjenek egymásnak. A beutalásokat gyakran használják a pénzügyi transzferekhez, például ha valaki egy összegű pénzt küld az ismerősének, vagy ha egy vállalat kifizeti egy számlát. A beutalások gyakran használják a személyes pénzügyi számlákon keresztül is, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy pénzt küldjenek és fogadjanak egymástól. A beutalások különböző módokon történhetnek, például banki átutalással, készpénzfelvétellel, vagy online átutalással.

Szinonimák

 1. előnytelen kezelés.
 2. megalázás.
 3. diszkrimináció.
 4. hátrányos megkülönböztetés.
 5. szidalmazás.
 6. bántalmazás.
 7. nyomorítás.
 8. személyiségmutyogatás.
 9. ártatlanul bántalmazás.
 10. sértés.

Antonímák

Az „utalás” szónak számos antonimája van, amelyek kifejezhetik a fogalom ellentétét. Ezek közé tartozik a „visszautalás”, amely arra utal, hogy egy összeg visszajut a kiindulási helyre. Az „elutasítás” egy másik antonimája az „utalásnak”, amely arra utal, hogy egy összeg nem utalható át. A „felhalmozás” az antonimája az „utalásnak”, amely arra utal, hogy egy összeg felhalmozódik egy számlán. Az „elfordítás” is az antonimája az „utalásnak”, amely arra utal, hogy egy összeg elfordításra kerül. Végül, az „átutalás” is az antonimája az „utalásnak”, amely arra utal, hogy egy összeg átutalásra kerül. Mindezek az antonimák lehetővé teszik, hogy egy összeg eltérő módokon mozgassa el.

Példamondatok

 1. A gyerekek nagy örömére a király beutalta a kincstár tartalékait.
 2. A főnök beutalta a bónuszokat a munkavállalóknak.
 3. A kormány beutalta a városnak a szükséges összeget a fejlesztésekhez.
 4. A bank beutalta az összeget a vevő számlájára.
 5. Az üzletember beutalta a vásárolt termékek árát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: