Bevérzés szó jelentése

A bevérzés egy gyakori jelenség, amelyet számos különböző ok okozhat. A bevérzés jelentése az, hogy a vér kifolyik a vérkeringési rendszerből, és a szövetek közé jut. A bevérzés különböző okokból eredhet, például trauma, vérzéses rendellenességek, vérnyomásproblémák, véralvadási rendellenességek, vírusfertőzések és mások. A bevérzés súlyossága és a jelenség hátterében álló okok függvényében eltérő kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Lexikológia

Bevérzés lexikológiája szótárban a következőképpen szerepel: Bevérzés – a bőrön, nyálkahártyán, a szövetekben vagy más szövetekben a vér kiszivárgása. Bevérzésnek nevezzük a vérzéses betegségeket is, amelyeket vérzéses rendellenességek okoznak. Ezeket a betegségeket a vérlemezkék számának csökkenése, a vérlemezkék által okozott vérzés, a vérlemezkék működési zavarai, a vérlemezkék közötti vérzés, a vérlemezkék által okozott trombózis és a vérlemezkék által okozott trombocitopénia okozhatja. A vérzéses betegségek kezelése számos orvosi terápiát foglal magában, például véradományokat, vértranszfúziókat, vérlemezkéket, vérlemezkék-stimuláló gyógyszereket, vérlemezkék-számító gyógyszereket és vérlemezkék-felszaporító gyógyszereket.

Etimológia

A szó „bevérzés” etimológiája a 16. században vezethető vissza a latin „extrahere” szóra, amelynek jelentése „kihúzni”. A szó eredeti jelentése a vér kihúzását jelentette, amelyet a mélyebb sebek vagy sérülések kezelésére használtak. A szó később átváltozott a „kihúzott vér” jelentésére, amelyet a mai napig használunk a vérzés jelentésére. A szó későbbi jelentése a vérzés jelentését jelentette, amelyet ma is használunk. A szó eredeti jelentése azonban még mindig része a szónak, mivel a kifejezés „kihúzott vér” még mindig használatban van.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban, a bevérzés szó jelentése a következő: „A vérzés, amely a test belső részeiből, szöveteiből vagy nyálkahártyájából származik, és amelyet a szokásosnál nagyobb mennyiségben vagy hosszabb ideig tart.” A bevérzés lehet akár egy kis folt is, de lehet egy nagyobb, akár vérfolt is. Bevérzés akkor jelentkezik, amikor a vérveszteség túl nagy, és a szövetek, különösen azok, amelyek a véráramlást szabályozzák, nem képesek megállítani a vérveszteséget. A bevérzés lehet akut vagy krónikus, és lehet külső vagy belső. Az akut bevérzés egy váratlan, heves vérzés, amely gyorsan jelentkezik, míg a krónikus bevérzés fokozatosan fejlődik, és hosszabb ideig tart. A külső bevérzés olyan vérzés, amely a bőrön látható, míg a belső bevérzés olyan vérzés, amely a szervezet belsejében látható.

Asszociációk

A bevérzés egy olyan gyakori jelenség, amely sokféle módon jelentkezhet. A legtöbb esetben a bevérzés a vérzés egy jellegzetes formája, amelyet a vérvesztés követ. A bevérzés az ízületi gyulladás, a vérző fekélyek, a vérző fogak, a vérző sebek, a vérző erek, a krónikus vérzések és más vérzéses betegségek következménye lehet. A bevérzés olyan jelenség is lehet, amelyet a szövetekben lévő vérző erek okoznak. A bevérzés lehet akut vagy krónikus, és lehet kis vagy nagy méretű. A bevérzés lehet egy átmeneti jelenség, amelyet a szövetekben lévő vérző erek okoznak, vagy lehet egy súlyos és veszélyes állapot, amelyet a vérző erek okoznak. A bevérzés lehet veszélyes, ha a vér nem áll meg, és ha nagyon sok vér veszítik el. A bevérzésnek számos oka lehet, beleértve a sérüléseket, a fertőzéseket, a gyógyszerek mellékhatásait, a krónikus betegségeket és a daganatokat.

Szinonimák

vérzés, vérzéses, szivárgás, átázás, kifolyás, átfolyás, áztatás.

Antonímák

Bevérzésnek számos antonimája van, amelyek segíthetnek abban, hogy megértsük a kifejezés jelentését. A bevérzés szó antonimái között a következőket találjuk: vérzés, vérzés, vérzésgátlás, vérzésgátlás, véralvadás, véralvadás-gátlás, vérzés-gátlás, véralvadás-gátlás, vérzés-gátlás, vérzés-csillapítás, véralvadás-erősítés, vérzés-gátlás, és véralvadás-erősítés. Ezek az antonimák segíthetnek megérteni, hogy a bevérzés a vérzés megállítását jelenti, és hogy a véralvadás-gátlás a vérzés megelőzését jelenti. Ezek a kifejezések segíthetnek megérteni a bevérzés jelentését és a véralvadás-gátlás jelentését.

Példamondatok

  1. Az orvos szerint a bevérzés oka lehet a súlyos vérveszteség.
  2. A bevérzés megállításához a sebnek azonnal le kell kötni.
  3. Az orvosok aggódnak a bevérzés miatt a műtét után.
  4. Az orvosok figyelmeztettek a bevérzés kockázatairól.
  5. A bevérzés megelőzéséhez rendszeresen meg kell vizsgálni a vérnyomást.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: