Bevon szó jelentése

A „bevon” szó jelentését sokan nem ismerik, pedig sokféleképpen használhatjuk. A cikk azt fogja bemutatni, hogy milyen módon használhatjuk a kifejezést, valamint hogyan értelmezhetjük azt a különböző kontextusokban.

Lexikológia

A szó bevonásának lényege egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy a szót szorosan összeköti egy olyan fogalommal, amelyet a szó körülölel. A szó bevonásának használata jelentősen megkönnyíti a közlést, mivel egyetlen szóval is meg lehet közelíteni a kívánt fogalmat. Például, ha szeretnénk beszélni egy konkrét ruházati stílusról, akkor a szó bevonásával a „hipster” szóval tudjuk ezt megtenni. Az ilyen szavak segítenek elkerülni a további részletezést, és gyorsabban lehet elérni a kívánt hatást.

Etimológia

A szó „bevon” eredetileg a 14. századi németből származik, és a „be” és a „von” szavak összetételéből származik. A „be” szóval összefüggésben a „be” szó egyik jelentése „belépés”, amely arra utal, hogy valamit bevonnak, vagyis belefoglalnak valamibe. A „von” szóval összefüggésben a „von” szó egyik jelentése „körül”, amely arra utal, hogy valamit körülzárnak, lezárnak vagy körülhatárolnak. Így együtt a „be” és a „von” szavak jelentése „belépés körülzárással”, ami azt jelenti, hogy valamit befoglalnak egy körbe. A szó többféleképpen is használható, például a „bevonás” szóval, amely arra utal, hogy valakit vagy valamit bevonnak egy projektbe, és valakit vagy valamit körülzárnak egy körbe.

Jelentés különböző szótárakban

A szó “bevon” jelentése többféleképpen is definiálható a szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a “bevon” kifejezés a következőket jelenti: “felvenni valamit, belefoglalni valamit”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a “bevon” szó a következőket jelenti: “az összes részletet, bonyolultságot belefoglalni valamibe”. A Cambridge Dictionary szerint a “bevon” szó a következőket jelenti: “hogy valamit belefoglaljon valamibe, hogy megértsen valamit, vagy hogy valamit magában foglaljon”. Mindezek alapján láthatjuk, hogy a “bevon” szó jelentése különböző szótárakban eltérő lehet, de mindegyik szótár közös vonásai vannak a “bevon” szó jelentésének meghatározásában.

Asszociációk

 • vásárlás.
 • kupon.
 • kedvezmény.
 • akció.
 • ajándék.
 • szolgáltatás.
 • üzlet.
 • ár.
 • termék.

Szinonimák

 1. Invoke.
 2. Summon.
 3. Call forth.
 4. Convene.
 5. Instigate.
 6. Activate.
 7. Trigger.
 8. Elicit.
 9. Incite.
 10. Prompt.

Példamondatok

 1. Bevon mindenkit a beszélgetésbe.
 2. Bevonja magát a közös projektbe.
 3. Bevonja a barátait a partiba.
 4. Bevon egy szakembert a feladat elvégzéséhez.
 5. Bevonja az összes érintettet a döntéshozatalba.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: