Bezsebel szó jelentése

A „bezsebel” szó egy régi magyar szó, amely mára már ritkán használatos. Azonban jelentése fontos lehet a történelem és a nyelv szempontjából. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi a bezsebel szó jelentése, és hogy milyen kapcsolatban áll ez a szó a magyar nyelvvel.

Lexikológia

A bezsebel szó lexikológiája egy komplex tudomány, amelynek célja a szavak és kifejezések jelentésének megértése. A lexikológiai kutatások a szavak szemantikai, fonológiai, morfológiai és szintaktikai tulajdonságait vizsgálják, hogy megértsék, hogyan hatnak a szavak egymásra. A lexikológiai kutatások a szavak használatát is vizsgálják, hogy megértsék, hogyan használják a nyelvhasználók. A lexikológiai kutatások az adott szó használatát és jelentését is vizsgálják, hogy megértsék, hogyan hat a szó egy adott nyelvi kontextusban. A lexikológiai kutatások az adott szókincs kialakulását és változását is vizsgálják, hogy megértsék, hogyan hat a szókincs egy adott nyelvi közösségre.

Etimológia

A szó ‘bezsebel’ eredetileg az ógörög ‘besebelen’ szóból származik, ami ‘összeszedni’ jelent. A kifejezés eredetileg a gazdasági tevékenységekhez kapcsolódott, amikor a mezőgazdasági termékeket összegyűjtötték és eladták. Az ógörög szót a latin ‘capere’ (magába foglalni, bezsebelni) szóból származik, ami azt jelenti, hogy valamit összegyűjteni vagy magába foglalni. A szó ma már tágabb értelemben is használatos, és azt jelenti, hogy valamit elérni, megszerezni.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „bezsebel” sok különböző szótárban eltérő jelentéseket hordoz. A Merriam-Webster szótár szerint a szó jelentése „elvinni, magához venni, megszerezni”. A Cambridge Dictionary szótár szerint a szó jelentése „valamit megszerezni, elvenni vagy magához venni”. A Collins Dictionary szótár szerint a szó jelentése „elvenni, megszerezni, magához venni”. A Wiktionary szótár szerint a szó jelentése „megszerezni, elvenni, magához venni”.

Asszociációk

Bezsebel szó asszociációja sokak számára a munkahelyi jutalmazásra, elismerésre és díjakra utal. A munkahelyi jutalmazás közvetlenül kapcsolódik a teljesítményhez, és egyfajta pozitív visszajelzés a munkavállalók számára a jó teljesítményért. A munkahelyi jutalmazás lehet bónusz, prémium, illetmény, különféle juttatások, különböző típusú szabadságok, költségtérítések és egyéb juttatások. A jutalmazás nem csak a munkavállalók teljesítménye miatt fontos, hanem a munkahelyi kultúra és a munkahelyi motiváció erősítéséhez is hozzájárul. A jutalmazás egy módja annak, hogy a munkáltatók elismerjék a munkavállalók teljesítményét, és ezzel fokozzák a munkavállalók elkötelezettségét, motivációját és teljesítményét.

Szinonimák

 1. Ingratitude.
 2. Unappreciation.
 3. Unthankfulness.
 4. Ungratefulness.
 5. Disregard.
 6. Disrespect.
 7. Indifference.
 8. Disdain.
 9. Neglect.
 10. Contempt.

Antonímák

Az antonimák a „bezsebel” szóra magukban foglalják az olyan szavakat, mint a „kiadás”, „elengedés” és „elengedés”. Ezek a szavak a „bezsebel” szó ellentétes jelentését fejezik ki. A „kiadás” szó azt jelenti, hogy valamit megvásárol, elad, vagy kölcsönöz valakinek. A „elengedés” szó azt jelenti, hogy valamit elengedünk, vagy elengedünk valakit. Az „elengedés” szó azt jelenti, hogy valamit elengedünk, vagy elengedünk valakit, anélkül, hogy bármilyen kompenzációt kapnánk érte.

Példamondatok

 1. Miután bezsebelte a győzelmet, a játékosok ünnepelni kezdtek.
 2. A vállalkozó bezsebelte az új szerződést.
 3. A város bezsebelte az új infrastrukturális fejlesztéseket.
 4. A csapat bezsebelte a legjobb teljesítmény díját.
 5. Az író bezsebelte a Pulitzer-díjat.
 6. A kutatók bezsebeltek egy elismerést a szakmában.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: