Bezsúfol szó jelentése

A bezsúfol szó eredetileg a ruházatokhoz kapcsolódik, de ma már sokféle helyzetben használatos. A bezsúfolás egy olyan folyamat, amely során a tárgyak, tárgyak vagy emberek egymás mellett helyezkednek el, sűrűn egymás mellé. Ez az eljárás akkor hasznos, ha szeretnénk minél több dolgot a lehető legkevesebb helyen elhelyezni. A bezsúfolás szó jelentése tehát, hogy egymás mellé helyezzük a dolgokat, hogy minél többet elhelyezzünk a lehető legkisebb helyen.

Lexikológia

A bezsúfol szó lexikológiája a szavak és kifejezések tudományos megközelítésű vizsgálatát jelenti. Az ilyen kutatások célja a szavak eredetének, jelentésének és funkciójának megértése. Az eredmények segítenek a nyelvhasználat és a nyelvi kommunikáció jobb megértésében. A lexikológia a nyelvészet egyik alapvető része, amely többek között a szófajok, a szókészletek és a szóösszetételek tanulmányozásával foglalkozik. A lexikológiai kutatások számos módszert alkalmaznak a szavak eredetének, jelentésének és funkciójának megértésére. Ezek a kutatások lehetővé teszik a nyelvhasználat és a nyelvi kommunikáció jobb megértését.

Etimológia

A szó „bezsúfol” egy régi német szóból, a „zusammenstaufen”-ből származik, ami annyit jelent, hogy „összezsúfol”. A szó először a 14. században jelent meg az írásos nyelvezetben, és azóta is gyakran használják a szót azok számára, akik túl sok dolgot tesznek egy helyre. Az eredeti német szó jelentése általában valamit összezsúfolni, tömöríteni vagy összehajtogatni. A szó eredeti jelentése általában azt jelentette, hogy egy tárgyat túl sok helyre tesznek, ami szűkössé teszi a teret. Az idők folyamán azonban a szó jelentése kiterjedt arra, hogy egy adott helyre túl sok dolgot tesznek, ami szűkössé teszi a teret.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „bezsúfol” jelentése a legtöbb szótár szerint a következő: „(valamit) valami másba helyezni, amíg annak a helye tele van”. Ez azt jelenti, hogy bezsúfolhatunk valamit egy másik tárgyba, amíg az már nem tud több dolgot fogadni. Ez a kifejezés gyakran használatos abban az esetben, amikor valaki túl sok dolgot próbál egy kicsi helyre betenni. Például, ha túl sok ruhát próbálunk egy szekrénybe tenni, akkor azt mondhatjuk, hogy „bezsúfoljuk őket”. Ezen kívül a kifejezés gyakran használatos olyan helyzetekben is, amikor valaki túl sok információt próbál egy adott témába tenni.

Asszociációk

Bezsúfolás asszociációk számos olyan dolgot jelentenek, amelyek a mindennapi életünkben jelen vannak. Az egyik ilyen asszociáció a tömegközlekedés. Sokan tapasztalhatják, hogy menet közben a buszok, a vonatok és a repülőgépek tele vannak utasokkal, akiknek szűkös hely áll rendelkezésükre. Az utazók szorongást érezhetnek a túlzsúfolt környezet miatt. Másik példa a vásárlásra. Az emberek számára néha nehéz megtalálni a megfelelő méretű ruhákat, mivel a boltokban szinte minden termék be van zsúfolva. Az embereknek szükségük van arra, hogy átfussák a polcokat, hogy megtalálják azt, amit keresnek.

Szinonimák

 1. Szorosan csomózott.
 2. Tömött.
 3. Szorosan csomagolt.
 4. Tömörített.
 5. Kompakt.
 6. Tömör.
 7. Kötött.
 8. Áttekinthetetlen.
 9. Zárt.
 10. Telített.

Antonímák

Az antonimák a „bezsúfol” szóra a legjobban a „szétterít”, „elterít” és „szétoszt” kifejezések illeszkednek. Ezek a szavak jelzik, hogy a tárgyakat vagy anyagokat a korábban sűrűn elhelyezett helyekről el kell távolítani és szét kell teríteni. Ez azt jelenti, hogy a tárgyakat, anyagokat vagy információkat távolabb helyezik el, hogy jobban meg lehessen osztani. Ez segíthet a jobb láthatóságban, könnyebb hozzáférésben és jobb elérhetőségben. A szétterítés és elosztás hasznos lehet, ha egy adott területet tisztábbá és átláthatóbbá akarjuk tenni.

Példamondatok

 1. A könyvtárban a könyvek bezsúfolva vannak a polcokon.
 2. A busz ajtajánál tömegek állnak bezsúfolva.
 3. A szobában a bútorok bezsúfolva vannak.
 4. A szomszédok bezsúfolva ültek a kis lakásban.
 5. A boltban a vásárlók bezsúfolva álltak a pénztárnál.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: