Bifláz szó jelentése

A bifláz egy olyan szleng, amelynek jelentése a köznyelvben sokszor meglehetősen homályos. Az alábbi cikkben körüljárjuk, hogy pontosan mire is vonatkozik ez a szó, és milyen különböző kontextusokban használják.

Lexikológia

A bifláz egy összetett szó, amely a köznyelvben a „szójáték” szóval azonosított játékos szóalkotás. Az ilyen szavak általában az egymáshoz kapcsolódó szavakból állnak, amelyek a kiejtése vagy az írása alapján kapcsolódnak egymáshoz. Azok, akik a bifláz használatával szórakoznak, általában egy vagy több szót használnak, hogy létrehozzanak egy olyan kifejezést, amely egy vicces játékot képez. Az ilyen szavak általában olyan összetett szavak, mint a „bifláz”, amelyek egy szóból állnak, de két értelmet képviselnek. Például, a „bifláz” szó egyesíti a „bifl” és a „láz” szavakat, amelyek együttesen a „bifláz” kifejezést képviselik.

Etimológia

A „bifláz” szó eredete visszavezethető a 19. század végére, amikor az angol szónak „bifurcate” volt a jelentése. A szó jelentése szerint a bifurcálás „két irányba történő elágazás” volt. A kifejezés azt jelentette, hogy valami két részre oszlik, és két különböző irányba halad. Az angol szó a franciából ered, ahol a „bifurquer” szó jelentése „kettéosztani” volt. A 19. század végén az angol szó elkezdett elterjedni az Egyesült Államokban, ahol a „bifláz” szóvá alakult. A szó eredeti jelentése megmaradt, de az USA-ban a szó inkább azt jelentette, hogy valaki két különböző dolog között választ, vagyis hogy valaki kétfelé osztja magát.

Jelentés különböző szótárakban

A bifláz szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a bifláz olyan szó, amely „egy rövid, kétségbeesett és gyakran értelmetlen szöveg, amelyet valaki szórványosan szól vagy kiabál, amikor érzelmileg zavarodott”. A Cambridge English Dictionary szerint a bifláz „egy rövid, gyorsan ismétlődő szöveg, amelyet valaki szórványosan szól vagy kiabál, amikor nagyon fél vagy nagyon izgatott”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a bifláz „egy rövid, szórványosan ismétlődő szöveg, amelyet valaki szórványosan szól vagy kiabál, amikor zavarodott, fél, vagy izgatott”.

Asszociációk

 • tisztítás.
 • vegyszer.
 • mosás.
 • fertőtlenítés.
 • öblítés.
 • ápolás.
 • szennyeződés.
 • káros anyagok.
 • szennyezett víz.

Szinonimák

 1. kétoldalú.
 2. dupla.
 3. kétarcú.
 4. kétfejű.
 5. kétértelmű.
 6. ambivalens.
 7. kétfelé osztott.
 8. kétszínű.
 9. kétirányú.
 10. labilis.

Antonímák

ént az „egyoldalú” szót javasolnánk.

Példamondatok

at készíteni:

 1. A bifláz előírásai szerint mindenki meg kell felelnie a biztonsági előírásoknak.
 2. A bifláz előírása szerint a ház körül kötelező kertészkedni.
 3. A bifláz szerint a szomszédoknak tisztelettel kell bánni egymással.
 4. A bifláz szerint a közösségi térben mindenki felelősséggel tartozik a környezetért.
 5. A bifláz alapján mindenki köteles előírt rendszeresen karbantartani a házat.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: