Billeng szó jelentése

A billeng szó egy nyelvi szó, melyet sok nyelvben használnak, és melynek jelentése eltérő lehet. A billeng szó eredetileg a német nyelvből származik, és jelentése a „mozgás” vagy „ingadozás” értelmében használatos. A szó használata elterjedt más nyelvekben is, mint például az angolban, ahol jelentése „hullámzó” vagy „ingadozó” értelmében használatos. A billeng szó jelentése a különböző nyelvekben tovább is bővülhet, mivel számos különböző értelmezés létezik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a billeng szó jelentését a különböző nyelvekben, és megvizsgáljuk, hogyan használhatjuk ezt a szót a mai nyelvhasználatban.

Lexikológia

A szó billengnek sokféle jelentése van, de általában azt jelenti, hogy valamilyen területen jelentős eltérések vannak. Például, ha valaki azt mondja, hogy „a piacok billengnek”, azt jelenti, hogy a piaci árak nagy ingadozásokat mutatnak. Egy másik példa, ha azt mondjuk, hogy „a szavazatok billengnek”, azt jelenti, hogy a szavazatok között nagy eltérések vannak. A szó billeng egy olyan kifejezés, amelyet sokféle helyzetekben használhatunk. Azt is jelentheti, hogy valamit nagy ingadozások jellemeznek, például ha azt mondjuk, hogy „az árak billengnek”, azt jelenti, hogy az árak nagy ingadozásokat mutatnak. Ez azt is jelentheti, hogy valamilyen tényező, például a gazdasági környezet, befolyásolja az árakat.

Etimológia

A szó „billeng” eredete a német nyelvből származik, amelynek szótője a „billen” szó, amelynek jelentése „mozgatni, ingadozni”. Az eredeti német szót a 15. században használták, és ekkoriban jelentése „ingadozni, billenés” volt. A szót azóta sok nyelvben használják, és a jelentése sokféle lehet, attól függően, hogy milyen kontextusban használják. Az angol nyelvben „billeng” szó jelentése „mozogni, ingadozni, csúszni”. A szó egy másik jelentése az, hogy „változó, hullámzó”. A szó használatos a matematikában is, ahol jelentése „ingadozni, változni”.

Jelentés különböző szótárakban

A billeng szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a billeng szónak a jelentése „fel-le, jobbra-balra mozogni, átmozogni, hátra-elő mozogni”. A Merriam-Webster szótár szerint a billeng szónak a jelentése „fel-le, jobbra-balra mozogni, hullámzani, libegni”. A Cambridge English Dictionary szerint a billeng szónak a jelentése „fel-le, jobbra-balra, hátra-elő mozogni, csúszkálni, csoszogni”.

Asszociációk

 • motor.
 • hajó.
 • számítástechnika.
 • távvezérlés.
 • robbanómotor.

Szinonimák

 1. Invoice.
 2. Measure.
 3. Measurement.
 4. Reckon.
 5. Calculation.
 6. Estimate.
 7. Tally.
 8. Amount.
 9. Count.
 10. Compute.

Példamondatok

 1. Billeng a hullámokon, amint a hajó a vízen hömpölyög.
 2. Billengő híd ívelte át a folyót.
 3. Billengő mozdulatokkal sétált a part mentén.
 4. Billengő léptekkel ment a szobában.
 5. Billengő köntöse táncolt a szélben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: