Birtoklás szó jelentése

A birtoklás szó egy olyan fogalom, amely sokféle értelemben használható. Az emberek gyakran használják a birtoklás szót a tulajdon vagy a jogok megszerzésének leírására. Ez a cikk részletesen megvizsgálja a birtoklás szó jelentését, és különböző kontextusokban is felhasználható.

Lexikológia

A birtoklás szó lexikológiája gyakran összetett, de általában azt jelenti, hogy valaki rendelkezik valamivel, és gyakran jogosult arra, hogy ezt a dolgot használja, eladja, átadja vagy más módon kezelje. A birtoklás fogalma általában egy személy vagy szervezet tulajdonát jelenti, és azt, hogy ez a személy vagy szervezet rendelkezik azzal a dologgal, amelyet birtokol. A birtoklás lehet kizárólagos vagy közös, és lehet közvetlen vagy közvetett. Azok is birtokolhatnak dolgokat, akiknek nincs tulajdonuk, például olyan személyek, akik kölcsön kapnak egy tárgyat, vagy olyan szervezetek, amelyek jogosultak valamire, mint például egy vállalat, amely jogosult a jogok használatára.

Etimológia

A birtoklás szó eredete a latin ‘possidere’ szóból ered, ami magában foglalja a „megtartani” és a „tulajdonolni” jelentését. A szó a 15. században jelent meg először az angol nyelvben, és eredetileg arra utalt, hogy valakinek van joga valamit megtartani és tulajdonolni. A szó eredeti jelentése kiterjedt az anyagi dolgokra, de később a szó kiterjesztése a kapcsolatokra és a közös érzésekre is, például a szeretet birtoklására.

Jelentés különböző szótárakban

A birtoklás szó jelentése a Merriam-Webster szótárban „valaminek a jogos és hivatalos rendelkezés jogának a birtoklása, a birtoklás”. A Cambridge Szótár szerint a birtoklás „valamit birtokolni, vagy jogosan rendelkezni valamivel”. A Collins szótár szerint a birtoklás „valakinek a valaminek a birtoklása, a birtoklás”. A birtoklás jelentése a Longman szótárban „valaminek a jogos és hivatalos rendelkezés jogának a birtoklása”. A birtoklás jelentése a Macmillan szótárban „valaminek a jogos és hivatalos rendelkezés jogának a birtoklása, a birtoklás”.

Asszociációk

A birtoklás szó sokféle asszociációt hozhat a gondolatainkba. Az egyik leggyakoribb asszociáció a tulajdonjog. A tulajdonjog a birtoklás egyik legfontosabb formája, amely lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy bizonyos dolgokat megtartsanak és használjanak. Az emberek tulajdonjogaikat sokféle módon gyakorolhatják, például a házak, autók, pénz és más ingóságok birtoklásával. A tulajdonjogok azonban nem csak fizikai tárgyakra vonatkoznak, hanem a szellemi tulajdonra is, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy megőrizzék és használják a saját szellemi tulajdonukat, mint például a szabadalmi jogok, szabadalmak és szerzői jogok.

Szinonimák

 1. Birtokolás.
 2. Tulajdonlás.
 3. Megszerzés.
 4. Befoglalás.
 5. Elnyerés.
 6. Beszerzés.
 7. Foglalás.
 8. Megszerezés.
 9. Öröklés.
 10. Átvenni.

Antonímák

A birtoklás antonimái közé tartozik az elengedés, az elengedhetetlen, a megosztás, a visszavonás és a feladás. Elengedés azt jelenti, hogy valamit vagy valakit elengedünk, és nem tartjuk meg, vagy nem tartjuk meg őket szorosan. Elengedhetetlen az, amikor valamit meg kell tartanunk, mert más módon nem lehet előrehaladni. Megosztás azt jelenti, hogy valamit osztunk meg másokkal. Visszavonás azt jelenti, hogy visszavonunk valamit, amit korábban megígértünk, vagy megfogadtunk. Feladás azt jelenti, hogy elengedünk valamit, mert nem akarjuk, vagy nem tudjuk megtartani.

Példamondatok

at írni.

 1. A földbirtoklás egy nagyon fontos része a gazdálkodásnak.
 2. Az új birtoklás örömmel töltötte el a családot.
 3. Az állam birtoklásának fenntartása a legfontosabb feladat.
 4. A királyok évszázadokon keresztül birtoklást gyakoroltak a földek fölött.
 5. Az egyik szomszéd föld birtoklását a másik szomszéd kérelmezte.
 6. Az új birtoklás mindenki számára új lehetőségeket nyitott.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: