Bizalmas szó jelentése

A bizalmas szó jelentése sokféle lehet, attól függően, hogy milyen kontextusban használjuk. A bizalmas szó gyakran arra utal, hogy valamit meg kell tartani titokban, amihez kizárólag a bizalmasoknak van hozzáférése. Ugyanakkor a bizalmas szót gyakran használják arra is, hogy jelezze a közöttünk lévő kapcsolatok mélységét és intenzitását. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bizalmas szó jelentését, és bemutatjuk a különböző kontextusokban használt értelmezéseket.

Lexikológia

Szó bizalmas jelentése nagyon sokféle lehet. Az egyik ilyen jelentés az, hogy a két fél között van egyfajta bizalmi viszony, amelyben az egyik félnek meg kell bíznia a másikban. Ennek a bizalomnak egyik fő jellemzője, hogy a két fél közötti információ megosztásra kerül, amely csak a bizalmasok között marad. Ez azt jelenti, hogy míg a két fél megoszthat információt a bizalmasok között, ez az információ nem kerülhet közreadásra. Ez a bizalom különösen fontos, ha olyan információkat osztanak meg, amelyeket a közönség nem szeretne megosztani.

Etimológia

A szó „bizalmas” eredete a latin „confidere” szóból ered, ami magában foglalja az „igazán bízni” jelentését. Az eredeti latin szó a két szóból áll, „con” és „fidere”. „Con” a „együtt” jelentéssel bír, míg „fidere” a „bízni” jelentéssel bír. Az eredetileg a bizalomnak, vagy a bizalomnak a kifejezésének szánt szó, ma már sokféleképpen használják. Az emberek gyakran használják a barátságok, szerelmi kapcsolatok, és üzleti kapcsolatok kifejezésére. Az emberek gyakran használják a bizalmas kapcsolatok vagy kapcsolatok kifejezésére is, hogy jelezzék, hogy egy kapcsolatban bizalom és őszinteség van.

Jelentés különböző szótárakban

A bizalmas szó jelentése sokféleképpen lehet meghatározva, és ez a jelentés szótárakban is más és más. Az Oxford English Dictionary szerint egy bizalmas szó „egy olyan szó, amelyet csak a barátok, családtagok vagy olyan emberek használnak, akiknek közeli kapcsolata van egymással”. A Merriam-Webster szótár szerint egy bizalmas szó „egy olyan szó, amelyet csak azok használnak, akik jól ismerik egymást”. A Cambridge Dictionary szerint egy bizalmas szó „egy olyan szó, amelyet csak barátok vagy családtagok használnak, mert nagyon jól ismerik egymást”.

Asszociációk

 • munkahelyi kapcsolatok.
 • bizalom.
 • megbízhatóság.
 • kölcsönös tisztelet.
 • közös célok.
 • együttműködés.
 • kommunikáció.
 • kompromisszumok.

Szinonimák

 1. Megbízható.
 2. Megfontolt.
 3. Bölcs.
 4. Tudatos.
 5. Előrelátó.
 6. Megfontolt.
 7. Körültekintő.
 8. Kifinomult.
 9. Csípős.
 10. Óvatos.

Példamondatok

 1. Az új kollégámnak nagyon bizalmas természete van, ami nagyon segíti a csapatmunkát.
 2. A bizalmas megbeszéléseken mindig őszintének kell lennünk egymással.
 3. A bizalmas viszonyunk révén képesek vagyunk megoldani a nehéz helyzeteket.
 4. A bizalmas beszélgetések segítenek abban, hogy jobban megértsük egymást.
 5. Az őszinte és bizalmas kapcsolatok nagyban hozzájárulnak a személyes és szakmai fejlődéshez.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: