Bizony-bizony szó jelentése

A „bizony-bizony” szó egy olyan kifejezés, melyet sokan használnak, de nem mindenki tudja, hogy pontosan mit jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentésekkel bír a kifejezés, és hogyan használható a mindennapi beszédben.

Lexikológia

Bizony-bizony egy régi kifejezés, amelyet használnak arra, hogy megerősítsék egy állítást. Az eredeti jelentése „biztosan, biztosan”, bár a mai napig sokféle módon használják. A bizony-bizony kifejezés gyakran használják ahhoz, hogy megerősítsék egy állítás, vagy hogy jelezzék, hogy egy állítás helyes. Az emberek gyakran használják ezt a kifejezést, hogy megerősítsék egy állítást, amelyet már korábban tettek, hogy jelezzék, hogy egy állítás igaz, vagy hogy jelezzék, hogy nem vitatják egy másik személy állítását.

Etimológia

A „bizony-bizony” kifejezés eredete sokáig homályban rejtőzött. A legvalószínűbb elmélet szerint a kifejezés a 16. századi angol nyelvből származik. Ebben az időben a „bizony” szó azt jelentette, hogy „valóban”, míg a „bizony-bizony” kifejezés azt jelentette, hogy „valóban, valóban”. Az eredeti kifejezés egyre népszerűbbé vált, és végül elterjedt a többi angol nyelvű országban is. Az angol nyelvű országokban ma is használják a kifejezést, amelyet gyakran használunk egy kijelentés megerősítésére, ha valami állítást teszünk.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „bizony-bizony” a különböző szótárakban különböző jelentéseket hordozhat. A Merriam-Webster szótár szerint a bizony-bizony egy kifejezés, amely arra szolgál, hogy valakinek megerősítse egy állítás igazságát vagy helyességét. Például: „Bizony-bizony, az út befejeződött.” A Collins English Dictionary szerint a bizony-bizony egy kifejezés, amely arra szolgál, hogy megerősítse egy állítás helyességét, valamint hogy az illető nagy bizonyossággal állít valamit. Például: „Bizony-bizony, a dolgok megváltoztak.” Az Oxford English Dictionary szerint a bizony-bizony egy kifejezés, amelyet akkor használunk, amikor valakinek megerősítjük egy állítás helyességét. Például: „Bizony-bizony, a hír igaz.”.

Asszociációk

 • döntéshozatal.
 • zűrzavar.
 • összetettség.
 • bonyolultság.
 • téveszme.
 • fáradtság.
 • körbejárás.
 • megoldáskeresés.
 • konfliktus.

Szinonimák

 1. Bábolygás.
 2. Suttogás.
 3. Csacsogás.
 4. Suttogatás.
 5. Bömbölés.
 6. Zsivaj.
 7. Morgás.
 8. Nyávogás.
 9. Zümmögés.
 10. Röfögés.

Példamondatok

 1. A kisfiú állandóan bizony-bizony mondogatva sétált a játszótéren.
 2. Az anya bizony-bizony adta a jelöltnek a tanácsot, hogy tartsa be a szabályokat.
 3. A szülők bizony-bizony kértek tőle, hogy vegyen részt az iskolai programokon.
 4. A barátok bizony-bizony énekeltek a közös ünneplés alkalmával.
 5. A tanár bizony-bizony mondta, hogy a diákoknak sokat kell tanulniuk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: