Bizonyítás szó jelentése

A bizonyítás szó sokféle értelmezéssel bír, de leginkább olyan információk bemutatását jelenti, amelyek megerősítik egy állítás igazságát. A bizonyítás szót általában az igazság bizonyítására használják, és segít összefüggéseket észlelni a tények és a következtetések között. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bizonyítás szó jelentését, és megnézzük, hogyan használható a tények bizonyítására.

Lexikológia

Szó bizonyítás egy tudományos módszer, amelyet a tudósok használnak ahhoz, hogy megbizonyosodjanak a kutatási eredményeikről. Az eljárás lényege, hogy a tudósok a kutatási eredményeket szavakkal igazolják. A szó bizonyítás során a tudósok megvizsgálják a témával kapcsolatos közvéleményt, és meghatározzák, hogy az emberek milyen mértékben támogatják a kutatási eredményeket. A tudósok azt is megvizsgálják, hogy milyen szakmai körökben ismerik el a kutatási eredményeket. A szó bizonyítás lehetővé teszi a tudósok számára, hogy meggyőződést szerezzenek arról, hogy a kutatási eredmények megbízhatóak és hitelesek.

Etimológia

A szó eredetére nézve a bizonyítás szó eredetét a latin bizonyítás szóhoz vezethetjük vissza, amely a probare szóból származik, amely maga is a próbálkozásra utal. A probare szó maga a pro-ból és a bare-ből áll, amelyek közül az első előre, előrehaladásra, míg a második a beszélgetésre utal. Tehát a bizonyítás szó eredetileg azt jelentette, hogy előrehaladást teszünk a beszélgetéssel, amely egy adott témáról szól. Ez az előrehaladás magában foglalhatja a témáról szóló beszélgetés előrehaladását, vagy a téma megvitatását, vagy akár a témával kapcsolatos bizonyítékok gyűjtését.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „bizonyítás” többféle jelentéssel bír a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a bizonyítás egy olyan tény, amelyet valami más bizonyít, vagy az, amit valaki megtesz, hogy megállapítsa valami igazságát. A Merriam-Webster szerint a bizonyítás olyan tények, amelyek megerősítik valami igazságát. A Cambridge Dictionary szerint a bizonyítás egy olyan dolog, amit valaki elvégez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy valami igaz.

Asszociációk

 • Bizonyíték.
 • Tanú.
 • Igazság.
 • Beweis.
 • Preuve.
 • Argumentum.
 • Tény.
 • Bizonyított.
 • Bizonyítható.

Szinonimák

 1. igazolás.
 2. bizonyíték.
 3. tanúsítás.
 4. hitelesítés.
 5. megerősítés.
 6. szemléltetés.
 7. támasz.
 8. alátámasztás.
 9. érv.
 10. meggyőzés.

Példamondatok

 1. Az orvos bizonyítani tudja, hogy a betegség egy bakteriális fertőzés.
 2. A tanulmány bizonyítja, hogy a környezeti szennyezés növekszik.
 3. Az őszinteség bizonyítása érdekében a férjnek tisztáznia kell a kapcsolatát.
 4. Az ügyvéd megpróbálta bizonyítani, hogy a vádak alaptalanok.
 5. Az állítás bizonyításához szükség van tudományos kutatásokra.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: