Biztosít szó jelentése

A biztosítás fogalma sokak számára ismerős, azonban sokan nem tudják pontosan, mit is jelent. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a biztosítás fogalmát, és megtudjuk, hogy milyen típusú biztosítások vannak, valamint megtudhatjuk, hogy hogyan működnek ezek a biztosítások.

Lexikológia

A szó biztosítás egy olyan biztosítási forma, amely lehetővé teszi, hogy bármely vállalkozás vagy személy magas szintű védelmet biztosítson a vállalat vagy személy számára. Ez a biztosítási forma biztosítja, hogy a vállalat vagy személy a károk és a költségek ellen védve legyen, ha a szerződésben meghatározott esemény bekövetkezik. A szó biztosítás segítségével a vállalatok és személyek költségeket takaríthatnak meg, mivel ez a biztosítási forma közvetlenül korlátozza a károk és a költségek mértékét. Ez a biztosítási forma azt is lehetővé teszi, hogy a vállalatok és személyek számára biztosítson egyfajta biztonságot és védelmet a károk és a költségek ellen, amelyeket a szerződésben meghatározott események okozhatnak.

Etimológia

A szó „biztosít” a 14. században született meg. Eredete szintén a latin nyelvből származik, a „securus” szóból, ami magában foglalja azt az értelmet, hogy „biztonságos, biztos”. A szó elsődleges használata akkor jelent meg, amikor a királyok megadták biztosítékokat azoknak, akiket védettek, hogy megvédjék őket az igazságtalanságtól és a jogtalan eljárásoktól. A szót először a 14. században használták, amikor a királyok megadták biztosítékokat azoknak, akiket védettek, hogy megvédjék őket az igazságtalanságtól és a jogtalan eljárásoktól. Az évszázadok során a szó használata megváltozott, és ma már azt jelenti, hogy valakinek vagy valaminek biztosítása, hogy valamit megvédhessenek az esetleges károktól.

Jelentés különböző szótárakban

A szó “biztosít” sokféle jelentést hordozhat a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a biztosítás szó “a bizonyos esemény bekövetkezésétől való függetlenül biztosított jogi védelmet jelent”. A Merriam-Webster szótár szerint a biztosítás “valamilyen veszteség vagy kár esetén biztosított kártérítést jelent”. A Cambridge Dictionary szerint a biztosítás “valamilyen veszteség esetén biztosított pénzügyi támogatást jelent”. A Collins Dictionary szerint a biztosítás “valamilyen veszteség esetén biztosított pénzügyi támogatást jelent, hogy az érintett személy vagy cég ne veszítsen anyagi értéket”. Mindegyik szótár a biztosítás fogalmát valamilyen pénzügyi támogatásként határozza meg, veszteség esetén.

Asszociációk

– biztonság – védelem – fedezet – biztosító – biztosítási kötvény – biztosítási díj – kártérítés – szerződés – biztosítási alap – biztosítási szolgáltatás.

Szinonimák

 1. Garancia.
 2. Biztosítás.
 3. Védelem.
 4. Fedezet.
 5. Garantál.
 6. Kockázatmentesít.
 7. Biztonság.
 8. Bizalom.
 9. Biztonsági rendszer.
 10. Folyamatbiztosítás.

Példamondatok

 1. A biztosításom lejárt, így el kell látogatnom a biztosítóhoz, hogy újat kössönek.
 2. A biztosításom biztosítja, hogy biztonságban lesznek a családtagjaim.
 3. A biztosításom nem fedezi a szállítás költségeit.
 4. A biztosításom nem fedezi a sérülés esetén járó orvosi költségeket.
 5. A biztosításom nem fedezi a károkozás költségeit.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: