Bízvást szó jelentése

A bízvást szó egy olyan kifejezés, ami sokféle jelentéssel bír. A kifejezés jelentése egyrészt bizalmat jelent, másrészt pozitív reményt is hordozhat. A bízvást kifejezés használata számos helyzetben előfordul, és a környezetünkben élő személyek között is nagy népszerűségnek örvend. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bízvást szó jelentését, és különböző helyzetekben való használatát.

Lexikológia

Szó bízvást egy olyan kifejezés, amelyet akkor használunk, amikor azt szeretnénk, hogy valaki bizalommal és bizalommal nyilvánítson véleményét. A kifejezés arra utal, hogy bátran kifejezheti a véleményét, és nem kell félnie a következményektől. A kifejezés arra is utal, hogy a közönség értékeli és megbecsüli a véleményét, még akkor is, ha nem ért egyet vele. A szó bízvást egy olyan módja annak, hogy biztosítsuk a közönség számára, hogy bátran kifejezze a véleményét, és megnyugtassuk őket, hogy mindenki tisztelettel fogadja és megbecsüli a véleményüket.

Etimológia

A „bízvást” szó eredete visszavezethető a középangol „biscop” szóra, amely magában foglalja az „erős” és az „erősít” értelmét. A biscop szó eredeti jelentése „erősített biztosíték” volt, amelyet a szerződések és a bírósági ítéletek megerősítésére használtak. A biscop szó egy másik jelentése is volt, amely „biztonságosan” jelentett. A biscop szót a középangolban „biscopfaste” vagy „biscopfasting” néven is ismerték, amely azt jelentette, hogy „biztonságosan megbízható”. A biscop szó a középangolból a modern angolba „bízvást” néven került át. A „bízvást” szó mára már egy általános kifejezéssé vált, amelyet a bizalom, a biztonság és a biztosítás kifejezésére használnak.

Jelentés különböző szótárakban

A bízvást szó jelentése eltérő lehet, attól függően, hogy melyik szótárban keressük. Az Oxford English Dictionary szerint a bízvást szó azt jelenti, hogy „valaki bizalmát, hitét vagy támogatását kifejező kifejezés”. Az Urban Dictionary szerint a bízvást szó „bizalmat és hitet kifejező kifejezés, amelyet a szóbeli kommunikációban használnak”. A Merriam-Webster szerint a bízvást szó „bizalmat és hitet kifejező kifejezés, amelyet általában biztatásként használnak”.

Asszociációk

 • hit.
 • remény.
 • önbizalom.
 • odaadás.
 • kockázat.
 • bátorság.
 • optimizmus.
 • hűség.
 • elszántság.
 • következetesség.

Szinonimák

 1. Bizalommal.
 2. Bizakodva.
 3. Reménykedve.
 4. Bátorítva.
 5. Merészen.
 6. Bátran.
 7. Vakmerően.
 8. Bátorítóan.
 9. Kockázatot vállalva.
 10. Hitből.

Példamondatok

 1. Bízvást belevágtunk az új projektbe, mivel biztosak voltunk a sikerünkben.
 2. Bízvást szállítottuk el a terméket, mivel a megrendelőnk megbízható volt.
 3. Bízvást vállaltuk a kockázatot, mivel biztosak voltunk a döntésünkben.
 4. Bízvást vettük fel a kihívást, mivel biztosak voltunk a sikerünkben.
 5. Bízvást álltunk ki a véleményünk mellett, mivel biztosak voltunk a helyességében.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: