Blokád szó jelentése

A blokád egy olyan katonai eszköz, amelyet a hadseregek használnak, hogy egy területet, országot vagy kikötőt megszálljanak, és elzárjanak ellenséges erők elől. A blokád szó jelentése sokféle lehet, de általában azt jelenti, hogy egy területet, országot vagy kikötőt katonai erőkkel elzárni, hogy megakadályozzák a be- és kijutást. A blokádokat gyakran használják háborús konfliktusokban, hogy megakadályozzák az ellenséges erők mozgását, és elősegítsék a saját hadseregük mozgását. Ez a cikk bemutatja, hogy milyen módon és mikor használják a blokád fogalmát, valamint hogy milyen hatással van a blokádok használata a konfliktusokra.

Lexikológia

A szó blokád jelentése a pszichológiában egy olyan állapot, amikor a személynek nehézségei vannak a szavak, kifejezések vagy gondolatok kimondásában. A szó blokád azt jelenti, hogy a személy nem tudja kimondani azt, amit szeretne, és általában egy olyan állapotot okoz, amelyben az illető elakad a szavakban. Az ilyen állapotok gyakran olyan stresszes helyzetekben jelentkeznek, amikor a személynek komoly válaszokat kell adnia. A szó blokád akkor is jelentkezhet, amikor a személynek sok információt kell feldolgoznia, és nehézségei vannak abban, hogy megfogalmazza a gondolatait. Az ilyen állapotok gyakran akkor jelentkeznek, amikor a személynek sok információt kell feldolgoznia, és nehézségei vannak abban, hogy megfogalmazza a gondolatait. A szó blokád megfelelő kezeléssel és támogatással kezelhető.

Etimológia

A szó „blokád” eredetileg francia eredetű, és közvetlenül a „blocker” francia szóból származik, amely a 16. században jelent meg először. A „blocker” szó többnyire a hadművészetben használták, és olyan stratégiai lépésekre utalt, amelyek megakadályozták az ellenséges erők mozgását. Az első nyomok szerint ez a szó akkoriban az osztrák-magyar hadseregben használták, és azt jelentette, hogy egy hadsereg megakadályozza az ellenséges hadsereg előrehaladását. Az első konkrét példa a szó használatára a 18. században történt, amikor az angolok blokádot állítottak be a francia hajók ellen. Azóta a szó széles körben használatos, és többnyire olyan lépésekre utal, amelyek megakadályozzák az ellenséges erők mozgását.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „blokád” számos különböző szótárban megjelenik, és minden esetben eltérő jelentést kap. Az Oxford English Dictionary szerint a blokád egy olyan akció, amelyet a lezárásra, a bejutás megakadályozására vagy a kijutás megakadályozására szolgáló fizikai eszközök alkalmazásával hajtanak végre. A Merriam-Webster szerint a blokád egy olyan intézkedés, amely megakadályozza a szállítmányok bejutását vagy kijutását, és amelyet a hadviselő felek számára egymás ellen való fegyveres akciók végrehajtására kényszerítik. A Cambridge Dictionary szerint a blokád egy olyan intézkedés, amely meggátolja egy ország vagy egy terület szállításának, áruinak vagy embereinek be- vagy kijutását.

Asszociációk

 • sztrájk.
 • korlátozás.
 • elzárás.
 • tiltás.
 • megszorítás.
 • akadályozás.
 • zárlat.
 • korlátozó intézkedés.
 • fenntartás.
 • lezárás.

Szinonimák

 1. Akadály.
 2. Megszorítás.
 3. Kitiltás.
 4. Zárlat.
 5. Kapcsolat megszakítása.
 6. Tiltás.
 7. Megakadályozás.
 8. Megszűnés.
 9. Elzárás.
 10. Kizárás.

Példamondatok

 1. A városba érkező autók blokád alá vannak vetve a rendőrség által.
 2. A sztrájkolók blokád alá vetették az épületet, hogy megakadályozzák a munka befejezését.
 3. A katonák blokád alá vonták a közösséget, hogy megakadályozzák a lakosok kijutását.
 4. A városi önkormányzat blokád alá vetette a közterületeket, hogy megakadályozza a tömegközlekedést.
 5. Az ország határait blokád alá vonták, hogy megakadályozzák a bevándorlók és az illegális bevándorlók bejutását.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: