Bódulat szó jelentése

A bódulat szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a pszichológiában, hogy leírják az érzelmi állapotokat. Az érzelmi állapotok sokfélék lehetnek, és egyesek szerint a bódulat az egyik legszélesebb közülük. A bódulat jelentése sokféle lehet, és ez a cikk részletesen bemutatja, hogy milyen érzelmi állapotokat takarhat ez a szó.

Lexikológia

Bódulat szó lexikológiája:

Bódulat egy közös szó, amelyet a szótárak a következőképpen definiálnak: „A fokozott izgatottság, különösen érzelmi érzés, amelyet valami különleges vagy izgalmas okoz.” A szótárak szerint bódulat azt jelenti, hogy valami olyasmi, ami egyszerre érzelmileg kielégítő és izgalmas.

A bódulat szó gyakran használatos az irodalomban és a filmben, hogy leírja azokat a pillanatokat, amikor a karakterek átélnek egy mély érzelmi élményt. A bódulat gyakran használatos a szerelmi történetekben, és általában a szerelmi érzések és érzelmek leírására szolgál. Például egy szerelmes regényben a szerző leírhatja a főszereplő bódulatát, amikor először találkozik a szerelmével.

Etimológia

A bódulat szó etimológiája a régi német és angol szavakból származik. A német szó „boden” szótöve azt jelenti, hogy „alámerülni”, míg az angol szó, a „dulen” szótöve, azt jelenti, hogy „elbódulni”. A bódulat szó eredetileg a bódulatot jelentette, amely azt jelentette, hogy „elbódulni” vagy „elmerülni”. A szó hamarosan az álomba merüléssel lett összekapcsolva, és az álom, mint a bódulat állapota, végül a modern értelemben használt bódulat szóvá vált.

Jelentés különböző szótárakban

A bódulat szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a bódulat szó jelentése „a mély és elmélyült szomorúság, amelyet az elveszített szeretteink iránti fájdalom okoz”, míg a Merriam-Webster Dictionary szerint a bódulat „a tragédia vagy a veszteség által okozott mély szomorúság” állapota. A Cambridge Dictionary szerint a bódulat „a mély szomorúság, amelyet a veszteség vagy a tragédia okoz”.

Asszociációk

A bódulat szó asszociációi sokfélék lehetnek. Az emberek számára ez az állapot rendszerint felszabadultságot, boldogságot és kikapcsolódást jelent. A bódulat egyfajta állapot, amikor az ember teljesen elmerül a jelen pillanatban és teljesen elfelejti a világ összes gondját és problémáját. Ez egy olyan állapot, amikor az ember teljesen összekapcsolódik a természettel, és átadja magát a pillanatnak. A bódulat egy olyan állapot, amelyben az emberek szeretik élvezni a jelen pillanatot, és összekapcsolódni azzal, ami körülveszi őket.

Szinonimák

 1. Engedelmesség.
 2. Alázat.
 3. Megalkuvás.
 4. Alávetés.
 5. Szolgalelkűség.
 6. Ugrálókötél.
 7. Alázkodás.
 8. Önfeladás.
 9. Befogadás.
 10. Hódolás.

Antonímák

Az antonimák vagy ellenkező értelmű szavak, amelyekkel a „bódulat” szót lehet helyettesíteni, például: fegyelmezettség, éber, összeszedettség, bölcsesség, észjárás, koncentráció, tisztánlátás, világos gondolkodás, felkészültség, összpontosítás. Ezek a szavak mind olyan érzéseket és állapotokat jelölnek, amelyek kontrasztot alkotnak a bódulat állapotával. Az antonimák segítenek jobban megérteni a bódulat fogalmát, és segítenek jobban megérteni, hogy mi az, ami különbözteti meg ezeket a két állapotot egymástól.

Példamondatok

 1. Az iskola igazgatója különös bódulatban tartotta a diákokat a szünetben.
 2. A költőnek olyan bódulatai voltak, amelyeket szavakba önteni nem lehetett.
 3. A kisgyerek szülei szigorú bódulatban nevelték, hogy jól viselkedjen.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: