Böjtidő szó jelentése

A böjtölés egy ősi gyakorlat, amelyet sok vallás és kultúra gyakorol. A böjtölés lényege, hogy megszakítsuk a normál étkezési szokásainkat, és egy bizonyos időszak alatt csökkentsük az evést. A böjtölés szó jelentése, hogy egy bizonyos időszak alatt csökkentsük az evés mennyiségét és/vagy minőségét, és ezáltal magunkra vonatkozóan változásokat hozzunk létre. A böjtölés sokféle formában állhat elő, és sokféle céllal.

Lexikológia

Böjtidő egy szó, amelyet a vallásos gyakorlatokra használnak, amelyek a közösségnek, a személynek vagy a vallásnak a változásra és megújulásra való törekvését jelentik. Böjtidőnek nevezik az időszakot, amikor a hívők csökkentik az étkezést, vagy teljesen elhagyják az étkezést, hogy összpontosítsanak a fizikai és lelki jólétre. A böjtidőnek sokféle formája van, amelyek közül néhány az alábbiak: az alvás böjtje, a szóbeli böjt, a közösségi böjt, a közös ima böjtje, a személyes böjt és a közösségi böjt. A böjtölés egyike a legrégebbi vallási gyakorlatoknak, és számos vallásban és kultúrában megtalálható. Az ókori görögök, az ókori egyiptomiak, a zsidók, a keresztények és a muszlimok mind böjtöltek. A böjtölés gyakran együtt jár az alázattal, a szeretettel, a könyörületességgel és a változással. A böjtölés hasznos lehet a változások elősegítésében, a személyes fejlődésben és a közösség építésében.

Etimológia

A „böjt” szó eredete visszavezethető az angol „fasten” szóra, ami azt jelenti, hogy „megvonni”. A szó az óangolban „fæsten”-nek íródott, ami a „fæst” igéből származik, ami azt jelentette, hogy „fennálló”. A böjtölés szótári jelentése „megvonni magunktól valamit”, ami azt jelenti, hogy megtiltani magunknak valamit. A böjtölés szó első megjelenése a 12. századi angolban volt, amikor szentek és papok böjtöltek, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. Eredetileg a böjtölés csak a katolikusok számára volt előírva, de az idők folyamán más vallások is átvették a gyakorlatot.

Jelentés különböző szótárakban

A böjt szó jelentése egyes szótárakban azt jelenti, hogy a szó szoros értelemben az élelmiszerfelvétel bizonyos időre történő korlátozását jelenti, míg más szótárak szerint a böjt a testi szükségletek és örömök korlátozását is jelentheti. A böjtölést sokféle módon lehet alkalmazni, például bizonyos ételek és italok elhagyásával, a naponta megszokott étkezések számának csökkentésével vagy a bizonyos típusú ételek fogyasztásának korlátozásával. A böjtölést gyakran kombinálják a testmozgással, a meditációval és a spirituális gyakorlatokkal, hogy teljesebb élményt nyújtsanak. A böjtölést sokféle célra is használhatják, például testi tisztításra, lelki megújulásra, a fizikai teljesítmény növelésére vagy a spirituális fejlődés elősegítésére.

Asszociációk

 • ima.
 • jegyzetelés.
 • meditáció.
 • megtisztulás.
 • szegénység.
 • önmegtartóztatás.
 • szentség.
 • önmegtagadás.
 • lemondás.
 • böjti feladatok.

Szinonimák

 1. Fasta.
 2. Böjtölés.
 3. Abstinencia.
 4. Negyven napos böjt.
 5. Jegyzés.
 6. Kötöttség.
 7. Megvonás.
 8. Áhítat.
 9. Könyörgés.
 10. Megtisztulás.

Példamondatok

 1. Az iskolában minden hónapban van egy böjtidő, amikor tanulók és tanárok is különböző lelki gyakorlatokat végeznek.
 2. Az ókori zsidók böjtidőt tartottak az Úrnak való áldozatkészség megmutatására.
 3. A böjtidő alatt a hívők megtagadják magukat a testi örömökben, hogy közelebb kerüljenek Istenhez.
 4. Pápa Franciskus böjtidőt hirdetett, amikor különösen kegyelemben részesíti azokat, akik az Úr nevében szolgálnak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: