Boksz szó jelentése

A boksz egy olyan sport, amely már évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. A boksz egy küzdősport, amelyben két ellenfél küzd egymással a kéz- és lábmozgások segítségével. A boksz szó jelentése sokféle lehet, de általánosságban elmondható, hogy a boksz küzdősport, amelyben a két résztvevő küzd egymással a kéz- és lábmozgások segítségével.

Lexikológia

Boksz egy nagyon régi sport, amely már az ókori Görögországban is ismert volt. Az elnevezés a görög bousz szóból származik, amelyet a bika fejvadászatokra használtak. Az ókori boksz még különböző formában is létezhetett, de az alapvető célja minden esetben az volt, hogy a küzdő felek fizikai erőfeszítéseket tegyenek, hogy megtudják, ki a győztes. Az ókori bokszban nem használtak gumikesztyűket, és a küzdelemnek gyakran véres véget ért. Az ókori bokszban a küzdő felek szabadon használhatták a karjukat, lábukat, de a fejüket nem. A mai bokszban azonban különféle technikákat és eszközöket alkalmaznak, és a küzdelem sokkal biztonságosabb. A boksz egyik legfontosabb eleme a gumikesztyű, amely segít csökkenteni a sérülések kockázatát, és biztosítja a biztonságos versenyzést. A bokszoló feleknek különböző szabályok szerint kell küzdeniük, hogy a verseny legyen fair. A boksz egy nagyon népszerű sport, amelyet sok országban szeretnek, és amelynek hagyományai már több ezer éve vannak.

Etimológia

Az elnevezés eredete a 15. századi angolban, ahol a „box” szót használták a bokszolásra. A szó korai használata a bokszolásra elsősorban azoknak az embereknek köszönhető, akik a bokszolást a fizikai kiképzés részeként használták. A kifejezés eredete sok vitát váltott ki az egyes nyelvészek között, de a legtöbb vélemény szerint ez egy kombinációja a német „boksen”, ami „ütni” jelent, és az angol „box”, ami „doboz” jelent. A bokszolás eredetileg egy fizikai kiképzési gyakorlat volt, amelyet az angol hadseregben használtak. A „box” szó a bokszolásra használt edzőtermeken kívül is használatos volt, például a középkori Angliában a kiképző központokat „boxoknak” nevezték.

Jelentés különböző szótárakban

A boksz szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a boksz egy olyan fizikai harc, amelyben két személy egymással közvetlenül szembeszáll. A bokszolók kesztyűkben ütik egymást, és a cél az, hogy a másikat kikapcsolják. A Cambridge Dictionary szerint a boksz egy olyan sport, amelyben két személy ütni próbálja egymást kesztyűkkel, hogy szabályok szerint a másikat kikapcsolja. A boksz a testi erő és ügyesség játéka, amelyben a harcosok ütik és blokkolják egymás ütéseit.

Asszociációk

 • bokszoló.
 • bokszmeccs.
 • ütések.
 • küzdelem.
 • erő.
 • állóképesség.

Szinonimák

 1. doboz.
 2. láda.
 3. konténer.
 4. kartondoboz.
 5. csomag.
 6. kiszerelés.
 7. csomagolás.
 8. keret.
 9. rekesz.
 10. tartály.

Példamondatok

 1. Az óvodában minden gyerek szeretett bokszolni.
 2. Az edző megtanította nekik, hogy hogyan kell bokszolni.
 3. A bokszolás egy jó módja annak, hogy erősítsd az izmaidat.
 4. A bokszolás segít jobban koncentrálni és elszakadni a napról napra jelentkező stressztől.
 5. Az edzőm azt mondta, hogy a bokszolás egy remek módja annak, hogy felszabadítsd az agyad.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: