Bölcselet szó jelentése

A bölcselet szó jelentését már évezredek óta vitatják és többféle értelmezése is létezik. A bölcselet fogalma sokféle kultúrában és vallásban megjelenik, és egyaránt fontos szerepet játszik a filozófia, a vallás és az etika fejlődésében. A bölcselet szó jelentését sokféle módon lehet értelmezni, és a fogalom többféle szempontból is megközelíthető. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bölcselet szó jelentését, és különböző nézőpontokból közelítjük meg.

Lexikológia

A szó bölcselet azt jelenti, hogy követünk egy közös etikai normát. Ez a norma magában foglalja, hogy a döntéseinket olyan módon hozzuk meg, amely a legjobb az összes érintett számára. A bölcselet kiterjed az együttműködésre, az igazságosságra, a tiszteletre és a felelősségre is. A szó bölcselet azt is jelenti, hogy a döntéseinket ésszerűen hozzuk meg, és követjük a társadalom által elfogadott etikai normákat. A bölcselet alapja az együttműködés, a tisztelet és a felelősségvállalás. A bölcselet nemcsak az egyén számára fontos, hanem a társadalom számára is. A bölcselet alapján a társadalom képes együttműködni, előrehaladni és sikeresnek lenni.

Etimológia

A bölcselet szó eredete a görög ‘phronesis’ szóból ered, ami magában foglalja a következő koncepciókat: értelem, ítélet, kompetencia, képesség és ítélőképesség. A bölcselet fogalma az évezredek során finomodott, de alapvetően azt jelenti, hogy bölcs ember képes az okos, ésszerű és átgondolt döntések meghozatalára. A bölcselet nemcsak az intelligenciát, hanem az élet tapasztalatát is magában foglalja, ami segít a bölcs döntések meghozatalában. A bölcselet segít megérteni az emberek közötti kapcsolatokat, és képes arra, hogy a jó kapcsolatokat megtartsa. A bölcselet segít megérteni a világot, és segít abban, hogy helyes döntéseket hozzon a jövőre nézve.

Jelentés különböző szótárakban

A bölcselet szó jelentése a különböző szótárakban eltérő módon van meghatározva. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a bölcselet „az ésszerű gondolkodás és az értelmes beszéd képessége, az életre és a világra vonatkozó megfontolások és általános igazságok átfogó ismerete”. Az American Heritage Dictionary (AHD) szerint a bölcselet „a józan és értelmes gondolkodás és az életre és a világra vonatkozó általános igazságok ismeretéből származó képesség”. A Merriam-Webster szótár szerint a bölcselet „az életre és a világra vonatkozó általános igazságok ismeretéből származó ésszerű gondolkodás és értelmes beszéd képessége”.

Asszociációk

 • filozófia.
 • gondolkodás.
 • elmélkedés.
 • számítás.
 • logika.
 • értelem.
 • értekezés.
 • ok-okozati viszony.
 • elmélet.
 • megfigyelés.
 • okfejtés.
 • tudás.

Szinonimák

Filozófia, elmélet, metafizika, teológia, szemlélet, dogmatika, axiomatika, epistemológia, etika, logika, gnosztika, esztétika.

Példamondatok

at írni.

 1. A bölcselet szerint a jó döntéshez szükség van egy kis önreflexióra.
 2. A bölcselet tanítása az, hogy ne hagyjuk, hogy a múlt befolyásolja a jelenünket.
 3. A bölcselet szerint a szeretet és a béke a legfontosabb célok mindenkinek.
 4. A bölcselet azt mondja, hogy a sikerhez szükség van kitartásra és alázatra.
 5. A bölcselet tanítása szerint a boldogsághoz meg kell tanulnunk elfogadni az élet nehézségeit.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: