Bolház szó jelentése

A bolház szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak azzal kapcsolatban, hogy egy helyet, egy tárgyat vagy egy állatot túlzottan bolhásítanak. A bolház szó jelentése és használata azonban többféle lehet, és az elmúlt években néhány újabb jelentés is kialakult. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bolház szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használjuk ezt a kifejezést.

Lexikológia

A bolház (Cimex lectularius) a legelterjedtebb háziállatokat károsító rovar, amely az emberi bőrön szívja a vért és okoz viszketést. A bolház lexikológiai jelentése a következő: „A bolház egy kis, fehér, lapos rovar, amely a háziállatok és az emberek bőrén él és vért szív. Az egyik legelterjedtebb bolha a Cimex lectularius.” A bolházok sokféle módon terjednek. A bolhák számára a legideálisabb élőhely a szennyezett, sötét és meleg helyek, ahol táplálékot és vért kaphatnak. A bolhák különböző módokon terjedhetnek: közvetlen kapcsolattal, állatokon, ruhákon, bútorokon, szőnyegeken és más háztartási cikkeken. A bolház elleni védekezés a legjobb módja annak, hogy megelőzze a terjedésüket. A bolházok elleni védekezésnek sok módja van, beleértve a tisztítást, a vegyszerek használatát és a speciális bolház elleni termékek használatát.

Etimológia

A szó eredete egészen a középkori angol nyelvig nyúlik vissza, ahol a „bolhaz” szót használták „bolha” jelentéssel. A szó eredeti jelentése „felhalmozódott” vagy „gyűjtött” volt, és arra utalt, hogy a bolhák csoportokban élnek. A szó eredeti jelentése azonban sokféleképpen változott az évek során, és ma a „bolház” szót használják olyan helyekre, ahol a bolhák száma magas. Ez lehet egy ház, egy állat, egy személy, vagy akár egy szövet vagy bútor is.

Jelentés különböző szótárakban

A bolház szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a bolház szó jelentése: „Egy épület vagy lakás, amely tele van bolhákkal; egy bolhás hely.” A Merriam-Webster szótár szerint a bolház szó jelentése: „Egy hely, ahol sok bolhával találkozhatunk.” A Collins English Dictionary szerint a bolház szó jelentése: „Egy lakás vagy épület, amely tele van bolhákkal.”.

Asszociációk

A bolház szó sokak számára kellemetlen asszociációkat vált ki, hiszen a bolhák komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A legtöbb ember számára ez egy félelmetes szó, mivel a bolhák képesek a bőr alá mászni, bőrirritációt okozni, és vérszívást végezni. Ezek a férgek különösen veszélyesek az idősebb emberek, a kisgyermekek és a kutyák számára, akik különösen hajlamosak a betegségekre. A bolhák elleni védekezés kulcsfontosságú, hogy megvédjük magunkat és családtagjainkat a fertőzésektől.

Szinonimák

 1. Kárpitosbolt.
 2. Bútorbolt.
 3. Antikvárium.
 4. Bútorkereskedés.
 5. Használtruha-üzlet.
 6. Használtcikk-kereskedés.
 7. Használtcikk-piac.
 8. Használtcikk-börze.
 9. Bútoráru-árusító.
 10. Használtcikk-üzlet.

Antonímák

A bolház szó antonimái közé tartoznak olyan szavak, mint a „rendezett”, a „tiszta” és a „rendben tartott”. Ezek a szavak a bolház szó ellenkezőjét jelentik, és arra utalnak, hogy a helyiség rendezett, tiszta és rendben van tartva. Az ilyen szavak használata a bolház szó helyett segít abban, hogy a helyiségről pozitív képet alkothassunk. Ezen kívül más antonimák is használhatók, mint például a „kulturált”, a „szép” és a „barátságos”. Ezek a szavak is arra utalnak, hogy a helyiség rendezett, tiszta és barátságos. Így, ha ezeket a szavakat használjuk a bolház szó helyett, pozitívabb képet alkothatunk a helyiségről.

Példamondatok

 1. A város szélén egy bolház áll.
 2. A bolházban minden szobában sok bolha lakott.
 3. A bolház előtt egy nagy bokor állt.
 4. A bolházban a bolhák nyüzsögtek.
 5. A bolház körül egy hatalmas kert húzódott.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: