Bolondulás szó jelentése

A bolondulás szó sokféleképpen értelmezhető, de minden esetben szimbolizálja az elmezavar állapotát. Az elmezavar többféle betegség eredménye lehet, amelyeket a tudomány még mindig nem ért teljesen. Az alábbi cikk megvizsgálja a bolondulás szó jelentését, és körüljárja azokat a betegségeket, amelyek ezt a kifejezést eredményezhetik.

Lexikológia

A bolondulás szó lexikológiája egy komplex koncepció, amely az emberi viselkedést és az érzelmi állapotot foglalja magában. A bolondulás szót a pszichológiai kutatásokban használják a mentális betegségek és állapotok leírására. A bolondulás fogalma körébe tartozhatnak a pszichotikus betegségek, a mentális retardáció, a mentális retardációval járó viselkedészavarok, a szorongásos és depressziós állapotok, valamint azok az állapotok, amelyek szociális következményekkel járnak. A bolondulás szót sokféleképpen használják, és lehet használni jellemzőként is, amelyek leírják a mentális egészséghez kapcsolódó viselkedést, érzelmi állapotot és kognitív folyamatokat. A bolondulás szó használata különböző kultúrákban eltérő lehet, mivel a fogalom értelmezése kultúránként eltérő lehet.

Etimológia

A szó „bolondulás” eredetét a 15. században találjuk meg. Az angolban a szó a „mad” szóból származik, amely a „madde” szóból ered, ami az angolban a „felbőszült” jelentéssel bír. A „madde” szó eredetileg a német „matt” szóból származik, ami „őrült” jelentéssel bír. A „matt” szó eredetileg a germán „mad” szóból származik, ami a „őrült” jelentéssel bír. Az angolban a szó „bolondulás” a 15. században vált népszerűvé, és a mai napig használják. A szó azóta a számos más nyelvben is elterjedt, és hasonló jelentést hordoz.

Jelentés különböző szótárakban

A bolondulás szó jelentése a szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a bolondulás szó jelentése „a teljes vagy részleges elvesztés az ésszel, amelyet általában a személyiség megváltozásának, önhibáján kívüli viselkedésének és a mentális zavaroknak tulajdonítunk.” A Merriam-Webster szerint a bolondulás szó jelentése „a teljes vagy részleges elvesztés az ésszel, amelyet általában a személyiség megváltozásának, önhibáján kívüli viselkedésének és a mentális zavaroknak tulajdonítunk.” A Cambridge Dictionary szerint a bolondulás szó jelentése „a személyiség és az értelmi képességek részleges vagy teljes elvesztése, amelyet általában a mentális zavaroknak tulajdonítanak.”.

Asszociációk

A „bolondulás” szó sok ember számára szomorú asszociációkat vált ki. Az emberek gyakran összekapcsolják ezt a szót a különböző mentális betegségekkel, amelyek súlyos következményekkel járnak. A bolondulás szót gyakran használják akkor is, amikor valaki szokatlan viselkedést tanúsít, amely az emberek számára zavaró lehet. Az ilyen viselkedés gyakran figyelmeztető jeleket hordoz, amelyek azt jelzik, hogy a személynek szüksége van a segítségre.

Szinonimák

 1. töprengés.
 2. ábrándozás.
 3. elmélkedés.
 4. elmélkedő.
 5. tépelődés.
 6. filozofálás.
 7. bambulás.
 8. álmodozás.
 9. álmodozó.
 10. kísértés.

Antonímák

A „bolondulás” szó antonimái közé tartoznak olyan szavak, mint az intelligencia, az értelmesség, a józan ész és a racionális gondolkodás. Ezek a szavak jelzik a józan ész, az ésszerűség és a felelős döntések meglétét. Az intelligencia megfelelő felhasználása segíthet abban, hogy elkerüljük a bolondulást okozó helyzeteket. Az értelmesség segíthet a helyes döntések meghozatalában, míg a józan ész és a racionális gondolkodás segíthet, hogy elkerüljük az olyan döntéseket, amelyek bolonduláshoz vezethetnek. A józan ész és a racionális gondolkodás segíthet abban is, hogy megértsük a világot, amelyben élünk, és jobban megértsük a döntéseink következményeit.

Példamondatok

 1. Nem értem, miért bolondul el a testvérem akkor, amikor szembesül a problémáival.
 2. A gyerekek bolondulnak, ha sokáig játszanak a szabadban.
 3. A főnököm bolondul, ha a munkatársai nem teljesítik a határidőket.
 4. Az emberek sokszor bolondulnak a közösségi médiában látott álhírek miatt.
 5. A barátom bolondul, ha egy kihívásba kell vágnia magát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: