Bomol szó jelentése

A bomlás fogalma az élettudományban számos különböző jelentéssel bír. Az egyik legáltalánosabban használt jelentése, hogy valamilyen anyag, például egy vegyület, összetevőire bomlik, vagyis szétválik. A bomlás egy másik jelentése, hogy bármilyen rendszer, például egy szervezet, egy intézmény vagy egy közösség, összeomlik. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a bomlás szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használható a különböző élettudományi kontextusokban.

Lexikológia

A szó bomolás olyan fizikai folyamat, amely során egy atom vagy molekula szétválik két vagy több alacsonyabb energiaszintű atomra vagy molekulára. Ez a folyamat a radioaktív bomlásban, a fizikai bomlásban és a természetes bomlásban is megfigyelhető. A radioaktív bomlás során a nukleáris anyagok természetes összetevői, például az urán, a plutónium vagy a radium, radioaktív sugárzást bocsátanak ki, amelynek következtében a részecskék szétválnak. A fizikai bomlás akkor következik be, amikor egy atom vagy molekula kémiai reakcióba lép más atomokkal vagy molekulákkal, ami lehetővé teszi a részecskék szétválását. A természetes bomlás során a részecskék fizikai energiával bomlanak el, ami lehetővé teszi, hogy egy atom vagy molekula szétváljon két alacsonyabb energiaszintű részecskére.

Etimológia

A szó eredete a görög „bomos” szóból származik, ami „töredezett” jelentéssel bír. A szó először a 16. században jelent meg, és azóta többféle jelentéssel is bír. Az egyik jelentése, hogy valamit szétszórnak, szétválasztanak, összetevőire bontanak. A másik jelentése, hogy valami összeomlik, szétesik, elbomlik. A szó egyik legismertebb alkalmazása a kémiai bomlás, amikor egy vegyület kémiai reakcióban összetevői közé bomlik.

Jelentés különböző szótárakban

A „bomlás” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a bomlás szó „a részekre való felbomlás, összeomlás, szétszóródás” jelentésű. A Merriam-Webster szótár szerint a bomlás szó jelentése „a rendszer, struktúra, szerkezet, vagy egyes részek összeomlása, szétszóródása vagy felbomlása”. A Webster’s New World College Dictionary szerint a bomlás szó jelentése „elszakadás, felbomlás, összeomlás, szétszóródás”. A Cambridge English Dictionary szerint a bomlás szó jelentése „a dolgok szétszóródása, felbomlása vagy összeomlása”. Mindegyik szótár hasonló jelentést ad a szónak, de mégis eltérő módon fejezik ki.

Asszociációk

 • vihar.
 • szél.
 • zivatar.
 • eső.
 • felhők.
 • szakadó.
 • szakadék.

Szinonimák

 1. Feeble.
 2. Weak.
 3. Feeble-minded.
 4. Infirm.
 5. Diminished.
 6. Debilitated.
 7. Enervated.
 8. Impotent.
 9. Exhausted.
 10. Frail.

Példamondatok

 1. A bomol előadása alatt a hallgatóság elcsendesedett.
 2. Az előadó közvetlen beszéde és bomola tette a prezentációt élvezhetővé.
 3. A nézők áhítattal hallgatták a bomol énekét.
 4. A közönség tapsolt a bomol megható szavai után.
 5. A bomol szövege tele volt érzelmekkel és bölcsességgel.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: