Boncnok szó jelentése

A boncnok szó eredetileg a középkori haditechnikában használt kifejezés, melynek jelentése a mai napig vitatott. A cikk azt vizsgálja, hogy milyen jelentést tulajdonítanak a boncnok szónak a középkori haditechnikában, és milyen kapcsolatban áll ez a jelentés a mai napig használt értelmezéssel.

Lexikológia

Boncnok egy olyan személy, aki különféle biológiai, anatómiai és patológiai vizsgálatokat végez. Boncnokok rendszerint orvosi vizsgálatokat végeznek, hogy megállapítsák a halál okát, és bizonyos esetekben szükség lehet a boncolásra is. Boncolás során a boncnok eltávolítja a szövetmintákat a testből, és felhasználja őket a vizsgálatokhoz. Boncnokok általában orvosok, biológusok, anatómikusok vagy patológusok, akik rendelkeznek a megfelelő képzettséggel és készségekkel ahhoz, hogy ezeket a vizsgálatokat végezzék. Számos országban a boncnokoknak külön szabályokkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a boncolás végzésére.

Etimológia

A „boncnok” szó eredete a 17. században kezdődött, amikor a brit katonaság elkezdte használni a szót a boncolók számára. Az eredeti szó „bone-cutter” volt, ami azt jelentette, hogy valaki, aki csontokat vág. Ezen kívül a boncolók gyakran használták a „boncmester” szót, ami a mestercsontvágót jelentette. A „boncnok” szó használata azóta is fennmaradt, és ma ez a szó használatos a csontvágók számára. A boncnokok számos különböző módon használják a szót, amelyek közé tartozik a csontok, szövetek és egyéb szövetek vizsgálata, csonttörések kezelése, stb.

Jelentés különböző szótárakban

A boncnok szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a boncnok egy személy, aki „a bonctechnikai munkákat végzi, különösen a halottak anatómiai vizsgálatát és az egyes szervek eltávolítását a boncolás céljából”. A Merriam-Webster szótárban a boncnok szó jelentése rövidített formában szerepel, mely szerint egy boncnok egy „személy, aki boncolásokat végez”. A Cambridge Dictionary boncnok szavát a „személy, aki boncolásokat végez a bűnügyi helyszínelésekben és a mélyebb megértés eléréséhez” jelentéssel ismerteti.

Asszociációk

 • karácsonyfa.
 • sütemény.
 • díszítés.
 • színek.
 • ünnep.
 • család.

Szinonimák

 1. Percnyi.
 2. Időzítés.
 3. Ütemezés.
 4. Időmérő.
 5. Időzár.
 6. Késleltetés.
 7. Követelmény.
 8. Határidő.
 9. Csúszás.
 10. Időkorlát.

Példamondatok

 1. A boncnok minden héten eljár a helyi piacra vásárolni.
 2. A boncnok számára a legfontosabb a család és a barátok szeretete.
 3. A boncnok szeretne egy kis házat venni a város külső részén.
 4. A boncnok szereti a természetet és mindig igyekszik környezetbarát módon élni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: