Borít szó jelentése

A „borít” szó számos jelentéssel bír, amelyeket a környezetünkben látott dolgokból, szokásokból és kontextusból vehetünk észre. Ez a cikk megvizsgálja a „borít” szó jelentését a különböző kontextusokban, hogy jobban megértsük, hogyan használják ezt a szót.

Lexikológia

A borít szó lexikológiája megvizsgálja a szó használatát és jelentését a nyelvhasználatban. A borít szó egy olyan közös használatú szó, amelyet a szótárakban számos különböző jelentéssel találhatunk meg. A szó leggyakrabban a „fedés”, vagy „burkolás” jelentéssel használatos, de használható a „fedeles”, „elzáró”, „hálózat”, „réteg”, „fólia”, „boríték”, „takarás”, „öltözködés”, „bélés”, „borítás”, „fedeles”, „fedőréteg”, „burkolat”, és „takaró” jelentéssel is. A borít szó számos különböző kontextusban is használható, így a tárgyak, személyek, és konceptek borítására, valamint a dolgok elrejtésére. Az emberek gyakran használják a borít szót az öltözködésre is, hogy leírják a ruházatot, amit viselnek. Az is gyakori, hogy a borít szót használják a tárgyak, személyek, és konceptek elrejtésére, amikor valamit titokban szeretnének tartani.

Etimológia

A szó eredete a 14. századi francia „borir” szóból származik, amelyet a latin „burrus” szóból vezetnek vissza. A „burrus” szó jelentése „piros”, ami arra utal, hogy a borítások gyakran piros színűek voltak. A borítások eredetileg a könyvek védelmére szolgáltak, hogy megvédjék őket a kopástól és a károsodástól. Az idők folyamán a borítások funkciója változott, és ma már a könyvek esztétikai megjelenését is szolgálják.

Jelentés különböző szótárakban

A borít szó egy közös szótári meghatározásban jelentése „felületet borító anyag”. Ez a meghatározás a borítás szó használatát jelenti, amikor valamilyen felületet (például egy ajtót, ablakot, falat, tetőt vagy bármilyen más felületet) valamilyen anyaggal (például fával, betonnal, csempével, vakolattal vagy más anyaggal) borítanak. A borítás szó használata akkor is alkalmazható, amikor valamilyen tárgyat (például egy könyvet, bútort, autót vagy bármilyen más tárgyat) valamilyen anyaggal (például bőrrel, fémmel, műanyaggal vagy más anyaggal) borítanak.

Asszociációk

A „borít” szó sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Elsőként az embereknek gyakran eszükbe jut a boríték, ami általában a levelekhez használatos. A borítékot általában a levelezésre használják, ám egyesek számára a boríték egyfajta biztonságot is jelent. A boríték szimbolikus jelentése az, hogy valami, ami kívül van, védi azt, ami belül van. Mások számára a boríték asszociációja a meglepetés. A boríték szimbolikus jelentése a titok, amit csak a címzett tud megnyitni. Végül, a boríték szimbolikus jelentése az is, hogy valami jót rejt magában. A boríték egy kis csomag lehet, ami tartalmaz valamilyen meglepetést, ajándékot vagy egy üzenetet.

Szinonimák

 1. Bevon.
 2. Bélel.
 3. Fed.
 4. Bemázol.
 5. Körülír.
 6. Befed.
 7. Béléssel lát el.
 8. Körbetekint.
 9. Beköt.
 10. Bemásol.

Antonímák

A „borít” szónak számos antonimája van, amelyek között szerepelnek olyanok, mint a fed, a takar, a borítás, a burkol, a borítékolás, a kibontás, a kinyitás, a lefedés, a lehúzás, a nyitás, a takarítás és a takarítás. Ezeket az antonimákat leggyakrabban akkor használják, amikor valami eltakarításáról van szó. Például, ha eltakarítunk egy szobát, akkor használhatjuk a „fed” szót, hogy jelöljük, hogy eltávolítottuk az összes tárgyat a szobából. Ezzel szemben, ha szeretnénk eltakarni valamit a szobában, akkor használhatjuk a „borít” szót, hogy jelöljük, hogy eltakartuk azt a tárgyat vagy az adott területet.

Példamondatok

 1. Az esőcseppek borították az ablakot.
 2. A sok szövet borította az asztalt.
 3. A hó borította a tájat.
 4. A vihar borította el a hajót.
 5. A barna fagyöngyök borították a fát.
 6. A köd borította a tájat.
 7. A hófehér havat borította a mező.
 8. A füst borította a várost.
 9. A víz borította a tájat.
 10. A sötét felhők borították az égboltot.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: