Borjúsült szó jelentése

A borjúsült egy közkedvelt étel, amelyet sokan szeretnek elkészíteni és fogyasztani. A borjúsült egyfajta hús, amelyet sajttal, zöldségekkel, fűszerekkel és más hozzávalókkal együtt sütnek. A borjúsült szó jelentése nemcsak a hús, hanem a kész étel típusa is. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy mi az a borjúsült, hogyan készíthető el és milyen előnyei vannak.

Lexikológia

A borjúsült különleges és ízletes ételek egyike, melyet elsősorban a borjú húsából készítenek. A borjú húsa sokkal finomabb, mint a marhahús, és így alkalmasabb a főzésre. A borjúsült elkészítése egyszerű és gyors folyamat. Először a borjú húsát meg kell alaposan megmosni, hogy megszabaduljunk a szennyeződésektől. Ezután a húst be kell kenni olajjal, sóval és borssal, majd a sütőben kell sütni. A borjúsült elkészítésekor a sütő hőmérsékletét a következőképpen kell beállítani: először magas hőmérsékleten kell elősütni a borjúhúst, majd alacsonyabb hőmérsékleten kell folytatni a sütést, hogy a hús belseje is jól átsüljön. A borjúsült elkészítésének egyik nagy előnye, hogy könnyen elkészíthető, és nagyon finom.

Etimológia

A szó „borjúsült” a 15. században eredetileg „bore sot” néven volt ismert. A szó eredete a középfranciából származik, ahol „boure sot” néven ismerték. A „boure” szó maga a francia szó „bœuf” szóból származik, ami marhát jelent, és a „sot” szó pedig a francia szó „sauter” szóból származik, ami sütésre utal. Így a „bore sot” kifejezés magában foglalja a marha sütését. Az angolban ez a szó később „borjúsült” néven vált ismertté, ami a szó szó szerinti jelentésére utal.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a borjúsült jelentése leginkább egy sült, szokásosan borjúból készült étel. A borjúsült általában egy egész borjúból készült sült, amelyet gyakran fűszeres mártással vagy szósszal tálalnak. A borjúsült az egyik legrégebbi és legnépszerűbb húsétel, amelyet sok országban számos módon készítenek. A borjúsültet általában sütőben sütik, de néhány országban sütőben készítik, ami egy kicsit különbözik a sütőben készített ételtől. A borjúsültet gyakran fűszeres mártással vagy szósszal tálalják, de néhány országban egyszerűen csak sóval, borssal és vajjal sütik.

Asszociációk

 • Sertésbőr.
 • Egri bikavér.
 • Fokhagyma.
 • Paprika.
 • Fűszerek.
 • Erős paprikás íz.
 • Sütés.
 • Forró mártás.

Szinonimák

 1. Borjúpaprikás.
 2. Borjúpörkölt.
 3. Borjúgulyás.
 4. Borjúfőzelék.
 5. Borjúpástétom.
 6. Borjúpárolt.
 7. Borjúraguleves.
 8. Borjútöltött.
 9. Borjúfasírt.
 10. Borjúborda.

Példamondatok

 1. A finom, ropogós borjúsült tökéletesen megfűszerezve volt, és kiválóan ízlett.
 2. Az éttermeinkben különleges borjúsültet kínálunk, amelyet a séfünk különleges fűszerekkel ízesített.
 3. Az ünnepi asztalon borjúsült szerepelt, amelyet a nagyi készített.
 4. Az ízletes borjúsültet a kenyérrel és a köretként szolgált zöldségekkel fogyasztottuk.
 5. Az étteremben borjúsültet kínáltak, amelyet sárgarépás-zöldborsós ragukkal tálaltak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: