Bőrkeményedés szó jelentése

A bőrkeményedés egy olyan állapot, amelyet a bőr alatti zsírszövetben lévő kötőszöveti szövetek megerősítése okoz. A bőrkeményedés leggyakrabban a könyök, a térd, a könyök és a bokák területén jelentkezik, de bármelyik testrészben megjelenhet. A bőrkeményedés oka lehet a mozgás hiánya, a túlzott stressz, a helytelen táplálkozás, a hormonális változások, vagy akár a bőr alatti zsírszövet gyulladása is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bőrkeményedés jelentését, okait és kezelési módszereit.

Lexikológia

A bőrkeményedés lexikológiája elsősorban a bőr szövetének kötőszöveti megvastagodására utal. Ez a folyamat a bőrben található kollagén rostok szaporodásával jár, amelyek megvastagodása és a bőr feszességének növekedése miatt jelentkezik. A bőrkeményedés egy nagyon gyakori bőrprobléma, amely a bőr elvékonyodásával és szárazságával jár. A bőrkeményedés oka lehet a bőr érzékenysége, a sérülések, a hormonális változások, a stressz, a környezeti hatások, a bőrbetegségek és a helytelen bőrápolási szokások. A bőrkeményedés megelőzésének legjobb módja a megfelelő hidratálás és a bőrápolás. Azoknak, akik már szenvednek bőrkeményedéstől, javasolt a bőrápolási termékek használata, amelyek csökkentik a bőr szárazságát és rugalmasságát.

Etimológia

A szó „bőrkeményedés” eredete latinból származik a keratin és a durus szavakból. A keratin a bőrben található egyik fő fehérje, amely erős és rugalmas, míg a durus jelentése „kemény”. A bőrkeményedés kifejezés általában a bőrön megjelenő, általában kemény, sötét színű, jellegzetes, kis, pöttyös, hámló, száraz területekre utal. Ezek a tünetek a bőr részleges elhalása miatt alakulnak ki, amikor a bőr szövetei felhalmozzák a keratint. Az ilyen tünetek gyakran a száraz bőr, a bőrgyulladás, a krónikus bőrbetegségek és a bőrallergiák tünetei.

Jelentés különböző szótárakban

A bőrkeményedés (medicina) szó jelentése a különböző szótárakban a következő:

Oxford English Dictionary: „A bőr általános, fájdalommentes szilárdsága, amelyet a test bizonyos részein tapasztalhatunk, különösen a bőr alatti lágy szövetekben.”.

Merriam-Webster: „A bőr fokozott szilárdsága, amelyet a test bizonyos részein tapasztalhatunk, és amelyet gyakran az izomgörcsök okoznak.”.

Cambridge English Dictionary: „A bőr fokozott szilárdsága, amelyet a test bizonyos részein tapasztalhatunk, és amelyet gyakran az izomgörcsök okoznak.”.

Asszociációk

A bőrkeményedés a bőr szöveteinek krónikus, állandó megerősödését jelenti. A bőrkeményedés oka lehet a helyi gyulladás, a kötőszöveti szövetek számos betegsége, például a lupus, a reumatoid artritisz, a szisztémás szklerózis és a scleroderma. A bőrkeményedés tünetei lehetnek a bőr fokozott rugalmassága, a bőr feszessége és a bőr szürkés színe. A bőrkeményedés tünetei lehetnek a bőrön jelentkező fájdalom, érzékenység, viszketés és hámlás is. A bőrkeményedés kezelése magában foglalhatja a gyógyszeres kezelést, a fizikoterápiát és a testmozgást. A bőrkeményedés szó asszociációi magában foglalják a krónikus, állandó fájdalmat, az alacsony mobilitást és az életminőség csökkenését is.

Szinonimák

 1. bőr megkeményedése.
 2. bőrösödés.
 3. száraz bőr.
 4. bőrpír.
 5. bőrkeményedés.
 6. bőr összeszűkülés.
 7. bőrösszehúzódás.
 8. bőr merevedése.
 9. bőr érdessége.
 10. bőr elszarusodása.

Antonímák

A bőrkeményedés szó antonimái közé tartoznak a bőrpuhaság, a bőrlágítás és a bőrfeszesítés. Ezek a fogalmak jelzik a bőr megváltozott állapotát. A bőrpuhaság azt jelenti, hogy a bőr rugalmasabbá vált, kevésbé merev. A bőrlágítás azt jelenti, hogy a bőr feszültsége csökkent, és a bőr könnyebben mozog. A bőrfeszesítés azt jelenti, hogy a bőr rugalmasabbá vált, és képes nyújtani. Ezek az antonimák hasznosak lehetnek a bőrbetegségek kezelésében, mivel segíthetnek a beteg komfortérzetének javításában.

Példamondatok

 1. Az állandó stressz miatt a férfi vállán bőrkeményedések jelentek meg.
 2. Az orvos a vizsgálat során bőrkeményedést tapasztalt a beteg lábán.
 3. A bőrkeményedés egy olyan állapot, amikor a bőr megkeményedik és megfeszül.
 4. Az orvos szerint a bőrkeményedés gyakran a stressz, a fizikai aktivitás vagy bizonyos betegségek tünete.
 5. A bőrkeményedés a legtöbb esetben elmúlik, ha a stressz csökken.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: