Borulás szó jelentése

A borulás szó gyakran használatos a hétköznapokban, de sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent. A cikkben részletesen megvizsgáljuk a borulás szó jelentését, valamint a kapcsolódó kifejezéseket és metaforákat.

Lexikológia

A borulás lexikológiája azt jelenti, hogy megvizsgáljuk a szó eredetét, jelentését és használatát. A borulás szó eredetét a szláv nyelvekre vezethetjük vissza, ahol a borulat szó jelentése „összeomlás” vagy „összeomlás”. A szó használatában a borulás általában olyan eseményre vagy helyzetre utal, amikor valami fizikailag összeomlik, leomlik, összezavarodik vagy összezúzódik. Például, ha egy ház összeomlik, azt mondhatjuk, hogy „a ház borult”. Ugyanakkor a borulás szót lehet használni olyan helyzetekre is, amikor valami lelkileg, érzelmileg vagy szociálisan összeomlik – például ha egy kapcsolat összeomlik, azt mondhatjuk, hogy „a kapcsolat borult”.

Etimológia

A szó „borulás” eredete a 15. században található, latin borulásból származik. A borulás szó szorosan kapcsolódik a latin boruláshoz, amely a „ütközés” jelentéssel bír. A szó eredeti jelentése az volt, hogy „valamit összeütköztetni”. A szó néhány évszázaddal később, a 17. században jelent meg a francia nyelvben is, ahol borulé-nek nevezték, ami a „ütközés” jelentéssel bír. Az eredeti jelentés az volt, hogy „valamit összeütköztetni”. Azóta a szó jelentése többek között magában foglalja a „kicsúszás” és a „összeomlás” fogalmait is, amelyek a borulás szónak a mai napig meghatározó jelentését adnak.

Jelentés különböző szótárakban

A borulás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a borulás a „fizikai állapot, amikor valami összeomlik, elfordul, vagy leesik”. A Merriam-Webster szótár szerint a borulás „a tárgyak fizikai állapotának, amikor a tárgy fizikailag megváltozik, és összeomlik, elfordul, vagy leesik”. A Cambridge szótár szerint a borulás „a tárgyak fizikai állapotának, amikor azok összeomlanak, elfordulnak, vagy leesnek”. A Collins szótár szerint a borulás „a tárgyak fizikai állapotának, amikor azok összeomlanak, elfordulnak, vagy leesnek, és általában nem tudnak önállóan megállni”.

Asszociációk

A szó „borulás” számos más szóval és asszociációval kapcsolódik össze, amelyek mind a balesetek, a katasztrófák és a tragédiák körül forognak. Amikor a borulás szót halljuk, akkor az emberek először a személyi sérülésekre, a károkra és a tragédiára gondolnak. Az emberek számára a borulás szója gyakran a pánik és a félelem érzésével kapcsolódik össze, amelyek a tragédiák következményei. A borulás szó szintén előidézheti a nagyobb hatást, hogy ne csak a közvetlen károkat, hanem az emberi veszteségeket is befolyásolja. A borulás szó egy olyan szó, amelyet gyakran használnak a hírekben, hogy a közönség figyelmét felhívják a tragédiákra, amelyeket az emberek által okozott balesetek okoztak.

Szinonimák

 1. Eltűnés.
 2. Elhalás.
 3. Megszűnés.
 4. Kipusztulás.
 5. Felszámolás.
 6. Fogyatkozás.
 7. Elenyészés.
 8. Kihalás.
 9. Csökkenés.
 10. Végleges megszűnés.

Antonímák

A „borulás” szónak számos antonimája van, melyek közül néhányat kiemelünk. A „felállás” egy olyan szó, amelynek jelentése a „borulás” ellentéte. Ez azt jelenti, hogy a szó azt jelenti, hogy felfelé mozdulnak, állnak, vagy állnak fel. A másik szó, amely az antonimája a „borulásnak”, a „megőrizés”. Ez azt jelenti, hogy a szó azt jelenti, hogy megtartod, megőrzöd, megőrzöd az állapotot. Végül a „felépítés” olyan szó, amely azt jelenti, hogy felépíted, felépíted, vagy felépíted valamit, ami korábban nem létezett. Mindegyik antonimája a „borulás” szónak különböző módokon fejezi ki az ellentétes jelentést.

Példamondatok

 1. A kislány óvatosan borult le a függőágyról.
 2. Az autó megrongálódott, miután borult a szél.
 3. A kártyapakli összekeveredett, amikor borult a asztalról.
 4. A kalandorok megbotlottak és borultak a hegyi ösvényen.
 5. A kisgyerek borult le a biciklijéről.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: