Borzadás szó jelentése

A borzadás egy érzelmi reakció, amelyet egy sokkoló vagy megrázó esemény, élmény vagy gondolat okoz. A borzadás egy olyan érzés, amelyet sok ember tapasztal, amikor egy olyan dologgal találkozik, amit félelmetesnek, különösnek vagy szokatlannak tart. Ez a cikk felsorolja a borzadás szó jelentését, és megvizsgálja, hogy milyen különböző kontextusokban használják.

Lexikológia

„Borzadás” egy olyan érzelem, amelyet egy személy érez, amikor valami olyan dologgal találkozik, ami neki félelmetes, szörnyű vagy nyugtalanító. Az ilyen érzés általában fizikai reakciókat vált ki, mint a hideg verejték, a bőr bizsergése, a szívverés gyorsulása, a szorongás és a hányinger. A borzadást gyakran okozhatja egy horrorfilm, egy szörnyű hír, egy fenyegető helyzet, vagy akár egy szörnyű emlék. A borzadás az egyik legerősebb emberi érzelem, és ez egy olyan reakció, amelyet az emberek nagyon gyorsan és nagyon erősen éreznek.

Etimológia

A borzadás szó eredete a régi nyelvekben keresendő. A latin borzadást, a tremere-t, a „remegni” jelentéssel hozták összefüggésbe. A szó először a 15. században jelent meg az angolban, és a „remegni” jelentéssel használták. Az angol borzadás szó eredete a 16. században változott, és a „sokkolva lenni” jelentést kapta. A borzadás szó azóta széles körben használatos az angol nyelvben, és egy olyan érzés kifejezésére használják, amelyet a félelem, a sokk, a szorongás vagy a rettegés okoz.

Jelentés különböző szótárakban

A borzadás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a borzadás „a félelem, a szorongás, a szomorúság vagy a rettegés érzésének vagy kifejezésének kifejezése”. Az American Heritage Dictionary szerint a borzadás „a félelem, a rettegés, a kétségbeesés vagy a szomorúság érzésének vagy kifejezésének kifejezése”. A Merriam-Webster szótár szerint a borzadás „a félelem, a szomorúság vagy a kétségbeesés érzésének vagy kifejezésének kifejezése”.

Asszociációk

 • szomorúság.
 • gyász.
 • szomorkás.
 • szörnyülködés.
 • rémület.
 • félelem.
 • elkeseredés.
 • bánat.
 • aggodalom.
 • keserűség.

Szinonimák

 1. szomorúság.
 2. bánat.
 3. elkeseredettség.
 4. szomorkodás.
 5. depresszió.
 6. csalódottság.
 7. szomorúság.
 8. búskomorság.
 9. keserűség.
 10. kínok.

Példamondatok

 1. A közönség általános borzadását váltotta ki az előadás.
 2. A katasztrófa hírére borzadással fogadták a hírt.
 3. A borzadás láthatóan rajzolódott az arcokra.
 4. A történet hallatán sokan borzadással reagáltak.
 5. A borzadás vegyült az előadó hangjába.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: