Bosszúvágyó szó jelentése

A bosszúvágy az emberi érzelmek egyik alapvető velejárója, amelyet sokan érzünk, amikor valaki ártott nekünk, vagy amikor sérelmet szenvedtünk. A bosszúvágy jelentését sokan nem ismerik, így ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mit jelent a kifejezés és milyen formákban jelenik meg.

Lexikológia

A bosszúvágyó szó lexikológiája egy olyan kifejezés, amelyet a nyelvészek használnak arra, hogy leírják az emberek különböző fajtáinak bosszúvágyát. A bosszúvágyát általában akkor érzékelik, amikor valaki úgy érzi, hogy meg kell büntetnie valakit vagy valamit, ami sérelmezte őt vagy szeretteit. Ez a bosszúvágy lehet személyes, vagy akár társadalmi jellegű is. A bosszúvágy általában egy olyan érzés, amely arra ösztönzi az embereket, hogy harcoljanak a sérelmeik visszaszerzéséért, és igazságtalanságuk ellen. A bosszúvágy tehát egy olyan erő, amelyet az emberek a harcra használhatnak, hogy elérjék a céljaikat.

Etimológia

A bosszúvágyó szó eredete a 14. századig nyúlik vissza. A szó eredeti jelentése „valaki, aki vágyik a bosszúra” volt. A szó eredete a latin „vindicare” szóból ered, amelynek jelentése „bosszút állni, visszavágni”. A latin szó egyébként a „vindex” szóból ered, amely maga is „védő” jelentéssel bír. A szó eredete megmutatja, hogy a bosszúvágyó olyan személy, aki védelmező szerepet vállal, és hajlandó bosszút állni, ha sérelmezve érzi magát.

Jelentés különböző szótárakban

Bosszúvágyó szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában azt jelenti, hogy valaki szeretné, hogy igazságot szolgáltassanak neki, és hogy a kárt, amit ő szenvedett, valaki más álljon a felelősségre. A bosszúvágy azt is jelentheti, hogy valaki úgy érzi, hogy kárt okoztak neki, és hogy meg akarja változtatni a helyzetet, hogy megkapja a megérdemelt igazságot. Néhány szótár ezt a kifejezést úgy definiálja, mint azt az érzést, amikor valaki képtelen elfogadni a történteket, és szeretné, hogy a felelősök feleljenek a tetteikért.

Asszociációk

Az emberek számára a „bosszúvágyó” szó sokféle asszociációt vált ki. Valaki azt gondolhatja, hogy ez a szó valaki olyan személyre utal, aki örömmel fogadja el a büntetést, amit a bűneiért kap. Mások azt gondolhatják, hogy ez a szó valakire utal, aki el akarja érni a céljait, bármilyen áron. Végül van, aki azt gondolhatja, hogy ez a szó valakire utal, aki képes megbocsátani, de soha nem felejt. Mindenki számára más jelentést hordoz, és ez az, ami ezt a szót olyan erőteljesé teszi.

Szinonimák

 1. bosszút áhítozó.
 2. visszavágást kívánó.
 3. haragot tartható.
 4. gyűlölködő.
 5. megtorlást követelő.
 6. revansistáló.
 7. bosszúálló.
 8. önvádat űző.
 9. bosszút szenvedelni akaró.
 10. megtorlást igénylő.

Antonímák

Antonimák a „bosszúvágyó” szóhoz közé tartoznak a „békés”, „nyugodt”, „engedékeny”, „bátor”, „engedékeny” és „megbocsátó”. Ezek a szavak azt jelentik, hogy nem vágyik a bosszúra, hanem inkább a békés megoldásokra, a nyugalomra, a bátorságra és a megbocsátásra. A békés szó azt jelenti, hogy nem akar harcolni, hanem inkább békét keresni. A nyugodt szó azt jelenti, hogy nem akar veszekedni, hanem inkább nyugalmat keresni. Az engedékeny szó azt jelenti, hogy nem akar igazából harcolni, hanem inkább engedékenyebbé válni. A bátor szó azt jelenti, hogy nem fél harcolni, hanem inkább bátor maradni. Az engedékeny szó azt jelenti, hogy nem akar erőszakot alkalmazni, hanem inkább engedékenyebbé válni. Végül, a megbocsátó szó azt jelenti, hogy nem akar bosszút állni, hanem inkább megbocsátani.

Példamondatok

 1. A bosszúvágyó fiú éjjelente épületek ablakait töri be.
 2. A bosszúvágyó nő bosszút esküdött az ellenségeire.
 3. A bosszúvágyó férfi könyörtelenül küzdött az igazságért.
 4. A bosszúvágyó gyerek kínozta a kisebbeket az iskolában.
 5. A bosszúvágyó ember fenyegető üzeneteket küldött az ellenfeleinek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: