Bősz szó jelentése

A bősz szó egy olyan kifejezés, amely gyakran használatos a különböző helyzetekben. Ez a szó sokféle jelentéssel bír, és ezeket a jelentéseket sokféle kontextusban használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bősz szó jelentését, hogy megértsük, hogyan használjuk ezt a kifejezést, és miként járul hozzá a kommunikációnkhoz.

Lexikológia

A bősz szó lexikológiája sokféle értelmezést tartalmaz. Az egyik leggyakoribb értelmezés a „dühös, haragos” jelentést. Ez a jelentés akkor használatos, amikor valaki dühös vagy haragos, vagy ha valaki érzelmileg kifejezi a haragot. A bősz szó másik értelmezése, hogy valaki küzd valami ellen, ami nehéz vagy nehézségekkel jár. Ez a jelentés használatos olyan helyzetekben, amikor valaki küzd egy nehéz helyzet ellen, vagy küzd valami ellen, ami megnehezíti az életét. A bősz szó harmadik értelmezése az „erős, határozott” jelentés. Ez az értelmezés akkor használatos, amikor valaki erős és határozott, amikor küzd valami ellen.

Etimológia

A szó „bősz” eredetét a szláv nyelvekre vezethetjük vissza. A szláv nyelvekben a szó gyökerei a szótárban „bug” (félelem) és „budit” (félelemtől bőszül) szavakkal találhatók meg. A szláv nyelvekben ez a kifejezés olyan érzésekre utal, mint a düh, harag, sértettség és gyűlölet. Az eredeti szláv szó változatai a „buzhati” (haragudni) és a „budzhati” (haragudni). A szó eredete a szláv nyelvekre vezethető vissza, de sok más nyelvben is előfordul, például a magyarban és a románban is. A magyarban a szó „bősz” azt jelenti, hogy „haragos”, míg a románban „buzit” jelent. A szó számos más nyelvben is előfordul, így az angolban, a németben, a francia nyelvben, a spanyolban és az olaszban is.

Jelentés különböző szótárakban

A bősz szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a bősz szó „felháborodott, dühös, haragos” értelemben használatos. A Merriam-Webster szótár szerint a bősz szó „mélyen felháborodott, dühös, haragos” értelemben használatos. A Cambridge Dictionary szerint a bősz szó „felháborodott, dühös, haragos, veszélyes” értelemben használatos.

Asszociációk

A szó „bősz” számos asszociációt kelt bennünk, de leginkább a harag, a düh, és a sértettség jut eszünkbe. Az emberek gyakran használják a kifejezést, hogy leírják érzelmi állapotukat, amikor valami nagyon bosszantja őket. A bőszség általában akkor jelentkezik, amikor valami nagyon sérti az ember személyes határait, és az érzelmi stabilitását. A bőszség rendszerint akkor jelentkezik, amikor az egyénnek nincs lehetősége arra, hogy megvédje magát a káros hatásoktól, vagy amikor az elvárásoknak nem tud megfelelni.

Szinonimák

 1. Haragos.
 2. Dühös.
 3. Bosszúálló.
 4. Kerekedő.
 5. Fenevad.
 6. Féltékeny.
 7. Unott.
 8. Együgyű.
 9. Viszketeg.
 10. Féktelen.

Antonímák

A bősz szó antonimái közé tartoznak a békés, nyugodt, csendes, barátságos, megbékélő és szelíd szavak. Ezek a szavak jelzik azt a személyt vagy a helyzetet, amelyek nyugodtak, békések és megbékélőek. Ezek a szavak jelzik a személy vagy a helyzet hűvösségét, kiegyensúlyozottságát és harmóniáját. Ezek a szavak arra is utalnak, hogy a személy vagy a helyzet tudatosan választja a békét és a nyugalmat. Ezek a szavak azt is jelzik, hogy a személy vagy a helyzet képes megbocsátani és elfogadni a másikat, még akkor is, ha a másik személy nem tesz eleget a követelményeknek.

Példamondatok

 1. A gyerek bősz volt, amikor az apja nem engedte el menni a buliba.
 2. A bőszség megtöltötte a szobát, amikor a férj és a feleség veszekedni kezdtek.
 3. A bőszség vezette a királyt, amikor az ellenségei megtámadták.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: