Botlás szó jelentése

A botlás szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a mindennapi beszédben, de sokan nem tudják pontosan, hogy mi is az. Ez a cikk a botlás szó jelentését fogja megvizsgálni, és részletesen bemutatni, hogy milyen különböző kontextusokban használható.

Lexikológia

A szó botlás egy olyan kifejezés, amely azt jelenti, hogy valaki elrontotta a szó használatát, vagy elszólt valamit, ami helytelen. Ez gyakran akkor fordul elő, amikor valaki összekeveri a szavak jelentését, vagy elfelejti, hogy melyik szót használja. Például, ha valaki azt mondja, hogy „elmenni a könyvtárba”, akkor ez egy szó botlás, mivel a megfelelő szó a „könyvtárba menni”. Egy másik példa, ha valaki azt mondja, hogy „előre menni”, ami helytelen, mivel a megfelelő szó a „előre haladni”. A szó botlások gyakran akkor fordulnak elő, amikor valaki elfelejti, hogy melyik szót használja, vagy ha összekeveri a szavak jelentését.

Etimológia

A szó eredete a 13. században nyúlik vissza, amikor a botlás szót a „boutler” szóból képezték. A „boutler” szó az angol nyelvben egy olyan személyt jelölt, aki szolgált a királyi udvarban és különböző kis szolgálati feladatokat végzett. A „boutler” szó szintén az angol „bouten” szóból származik, ami magában foglalja a „botlás” szó értelmét, vagyis hogy valaki „botladozik” vagy „botladozva” mozog.

Jelentés különböző szótárakban

A botlás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint a botlás „egy olyan helytelen, hibás vagy szerencsétlen cselekedet, amelyet egy személy vagy szervezet elkövet”. A Cambridge szótár szerint a botlás „egy olyan hiba, amelyet valaki elkövet, és amelyet nehéz javítani vagy megbánni”. A Collins szótár szerint a botlás „egy hiba vagy hibás cselekedet, amelyet valaki elkövet, és amely később nehézségeket okozhat”. Mindegyik szótár hasonló jelentést ad a botlás szónak, de különböző szavakkal kifejtve.

Asszociációk

 • Fényvédő.
 • Konzerv.
 • Konzervdoboz.
 • Konzervnyitó.
 • Tartósítószer.
 • Lezárás.
 • Tárolás.

Szinonimák

 1. Takarékoskodás.
 2. Megőrzés.
 3. Spórolás.
 4. Készpénz-tartalék.
 5. Tartalékolás.
 6. Tárolás.
 7. Gyűjtés.
 8. Megtakarítás.
 9. Elraktározás.
 10. Készpénz-megtakarítás.

Példamondatok

at írhat:

 1. Minden reggel botlás nélkül tudom eljutni a munkahelyemre.
 2. Az ösvényen botlás nélkül haladtam, míg el nem értem a tisztásra.
 3. A sötétben botlás nélkül tudtam eljutni a szobámba.
 4. A járdán botlás nélkül sétáltam a parkba.
 5. Botlás nélkül sikerült eljutnom a célomhoz.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: