Botránkoztat szó jelentése

A botránkoztat szó jelentését számos kontextusban használják, és sokféleképpen értelmezhető. A cikk részletesen kifejti ezt a szót, és megvizsgálja, hogyan használhatjuk a különböző helyzetekben.

Lexikológia

Botránkoztatás lexikológiai jelentése magában foglalja azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek megbotránkoztatják egy adott társadalmi csoportban vagy közösségben. Az ilyen szavak vagy kifejezések gyakran káromkodást, szexista vagy rasszista kifejezéseket, sértegetéseket vagy más olyan kifejezéseket tartalmaznak, amelyek megsértik a társadalmi normákat és etikai elveket. Az ilyen szavak használata sok kultúrában sértő és megbotránkoztató, és általában tiltott. A botránkoztató szavak használatával kapcsolatos etikai kérdések sok társadalomban vitatottak, és sokan úgy vélik, hogy az ilyen szavak használata nemcsak sértő, hanem káros a társadalomra nézve is.

Etimológia

A szó „botránkoztat” egy régi német szóból származik, amely az „abscheuen” szóból származik, ami magában foglalja az „elutasítást” vagy „elutasító választ”. A szó eredetileg egy olyan érzést jelentett, amelyet a társadalom a bűn és a vétkezés láttán érezhetett. A szó ismerős lehet a bibliaolvasók számára, mivel gyakran használják a Szentírásban, hogy leírja a szentek és az emberek reakcióját a bűnre. Az eredeti német szót a 12. században használták, és a 14. században már az angolok is használták. Az angol szóváltozat a „abhorrence” szóból származik, ami ugyanazt az érzést jelenti. A „botránkoztat” szó azóta használatos az angolban, és számos más nyelvben is, hogy leírja az emberek és társadalmak reakcióját a bűnre.

Jelentés különböző szótárakban

A botránkoztat szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a botránkoztat szó „felháborodást, undort, szörnyűséget, szomorúságot, szégyent vagy csalódást okozni” jelent. A Merriam-Webster szerint a botránkoztat szó „érzékenyen megzavarni valakit” jelent. A Cambridge English Dictionary szerint a botránkoztat szó „valamit tenni, ami mások számára szomorúságot, szégyent vagy csalódást okoz” jelent. A Collins English Dictionary szerint a botránkoztat szó „valamit cselekedni, ami másokat szomorúvá, szégyenlőssé tesz” jelent.

Asszociációk

A botránkoztat szó sokféle asszociációt ébreszthet bennünk, különösen akkor, ha a szó szigorú kontextusában használják. A botránkoztat szó leggyakrabban arra utal, hogy valami olyan történt, ami megbotránkoztatja a nézőket, hallgatókat vagy olvasókat. Ez lehet egy szóhasználat, egy cselekedet, vagy akár egy kijelentés. Egyesek számára a botránkoztat szó különösen erős asszociációkat vált ki, mivel sokan úgy érzik, hogy ez egyfajta büntetés, amit a média és a társadalom nekiít a személyeknek, akik valami olyat tettek, ami társadalmilag elfogadhatatlan.

Szinonimák

 1. megdöbbent.
 2. meglep.
 3. megijeszt.
 4. megzavar.
 5. elszomorít.
 6. sokkol.
 7. megfoszt.
 8. elcsüggedtet.
 9. elborzaszt.
 10. kiakaszt.

Antonímák

A botránkoztat szónak számos antonimája van, amelyek kifejezik a szó ellentétét. Ilyenek például a kedvező, megnyugtató, megnyerő, biztató, derűs és örömteli. Ezek a szavak kifejezik az emberek közötti pozitív kapcsolatokat, és azt, hogy a körülöttünk lévő világban sok jó dolog történik. Ezek a szavak jelzik, hogy a környezetünkben sok pozitív emberi érintkezés van, és hogy a közösségek és kapcsolatok között szeretet és együttérzés feszül. Ezek a szavak jelzik, hogy a világunkban van remény, és hogy a jövőben sok pozitív dolog várható.

Példamondatok

 1. Az újságban megjelent hírek botránkoztatták az embereket.
 2. A bűnösök bűnei botránkoztatták a társadalmat.
 3. Az államfő szavai botránkoztatták a népet.
 4. A bíróság ítélete botránkoztatta a közvéleményt.
 5. A hírhedt gyilkos bűnei botránkoztatták az egész országot.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: