Botrányper szó jelentése

A botrányper fogalma egy olyan bírósági eljárás, amelyben a vád szerint egy személy vagy csoport bűncselekményt követett el, ami országos figyelmet és jelentős társadalmi visszhangot váltott ki. A botrányper fogalma a bírósági eljárások egyik legismertebb formájává vált az elmúlt években, amelyek gyakran magas profilú személyeket érintettek. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a botrányper fogalmát, beleértve annak jelentését, történetét és jelentős példáit.

Lexikológia

Szó botrányper egy olyan jogi kifejezés, amely egy személy vagy szervezet ellen indított büntetőeljárást jelent, amelynek tárgya a közvéleményben elfogadhatatlan magatartás, illetve a társadalmi normák megsértése. A szó botrányper kifejezés többnyire akkor használatos, amikor a vádak és a vádakkal kapcsolatos bizonyítékok olyan erősek, hogy a vádlott nem képes elkerülni a büntetőeljárást. A szó botrányper alatt álló személyek általában olyan büntető tettekkel vádolhatók, amelyek a társadalom számára nagyon súlyosak, például erőszakos bűncselekmények, korrupció, csalás vagy emberkereskedelem. Bár a szó botrányper büntetőeljárásra utal, a büntetőeljárások általában a bíróság előtt zajlanak, a szó botrányper gyakran a korrupciós ügyek, a politikai ügyek és a média által nagy nyilvánosságot kapó ügyek kapcsán használatos.

Etimológia

A botrányper szó eredete a 17. században kezdődött, amikor az angol jogrendszerben egy olyan típusú ügyet vezettek be, amelyben a főügyész a tárgyalás során közvetlenül kérdéseket tehetett fel a vádlottnak. Ezek az ügyek gyakran híresek voltak azoknak az érdekes és szenzációs részleteknek köszönhetően, amelyeket a tárgyalás során derítettek ki. Ez a típusú ügyek neve hamarosan botrányperré vált, mivel csak a legbotrányosabb ügyeket vezették be.

Jelentés különböző szótárakban

A botrányper szó számos különböző szótárban megtalálható, és mindegyiknek számos eltérő jelentése van. A Merriam-Webster szótár szerint a botrányper szó jelentése „egy olyan bírósági eljárás, amelyben a vádak és a védelem között nagy ellentétek vannak”. A Cambridge Dictionary szerint a botrányper szó jelentése „egy tárgyalás, amelyben a bíróság elbírálja egy nagyon fontos és személyes ügyet, amelyben a vádak és a védelem között nagy ellentétek vannak”. A Wiktionary szerint a botrányper szó jelentése „egy bírósági eljárás, amelyben a vád és a védelem között nagy ellentétek vannak, és amelynek következményei komolyak lehetnek”.

Asszociációk

 • Korrupció.
 • Büntetőjog.
 • Igazságszolgáltatás.
 • Bizonyítékok.
 • Vádlás.
 • Bíróság.
 • Tanúk.
 • Védelem.
 • Perdöntő.
 • Ítélet.

Szinonimák

Kontraverszia, viták, vita, skandál, botrány, pletyka, szenzáció, ellenkezés, konfliktus, összetűzés.

Példamondatok

 1. A vádak súlyossága miatt a botrányper hosszú évekig elhúzódott.
 2. A botrányper közepette a vádlott végül felmentésre került.
 3. A botrányper központi szereplőjét mindenki ismerte az országban.
 4. Az ügyészség számára a botrányper sok órányi munkát igényelt.
 5. A botrányper végül az igazság győzelmével zárult.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: