Búg szó jelentése

A búgás egy olyan hang, amelyet sokféle állat és növény képes kifejteni. A búgás sokféle jelentése és funkciója van, amelyek többféle módon értelmezhetők. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a búgás szó jelentését és funkcióját, valamint azt is, hogy milyen különböző állatok és növények búgnak.

Lexikológia

Szó búgás egy olyan kifejezés, amelyet a szórakoztató iparban használnak arra, hogy jelezze, hogy a közönség tapsol, énekel, szól vagy más módon reagál a fellépőkre. A szó búgás egy olyan technika, amelyet a színpadon előadók és a közönség között alkalmaznak, hogy megerősítsék a kapcsolatot és megteremtsék a kölcsönös szeretet és tisztelet hangulatát. A szó búgás olyan hang, amelyet a közönség ad a fellépőknek, hogy jelezze, hogy értik, szeretik és támogatják őket. A szó búgás olyan, mint egy összekötő kapocs a közönség és a színpad között.

Etimológia

A „búg” szó eredete valószínűleg a közép-ázsiai nyelvekre vezethető vissza. A szó egyik közép-ázsiai nyelvben, a türk nyelvben, „büğüm” -nek hangzik, ami „hangot adni” jelent. A szó egy másik közép-ázsiai nyelvben, az ujgurban „bügüm” -nek hangzik, ami „sírni” jelent. A szó egy harmadik közép-ázsiai nyelvben, a mongolban, „bügül” -nek hangzik, ami „szomorúan hangozni” jelent. Ezek alapján, a „búg” szó eredete valószínűleg a közép-ázsiai nyelvekre vezethető vissza, amelyeket a különböző népek használtak a Közép-Ázsiában.

Jelentés különböző szótárakban

A búg szó jelentése a különböző szótárakban hagyományosan a következőképpen definiálható: „egy éles, sípoló hang, amelyet a levegő áramlása okoz, amikor áthalad egy lyukon vagy kis repedésen”. Az Oxford English Dictionary egy másik definíciót ad a szónak: „egy szélcsendes, folyamatos hang, amelyet a légáramlás okoz a kis réseken vagy lyukakon”. A Merriam-Webster szótár további információval szolgál: „egy hang, amelyet a szél okoz a kis repedéseken vagy lyukakon, vagy amelyet a levegő áramlása okoz, amikor áthalad egy lyukon vagy kis repedésen”.

Asszociációk

 • rovar.
 • ász.
 • repülés.
 • szúnyog.
 • csípés.
 • kerti légy.

Szinonimák

 1. szitálás.
 2. sziszegés.
 3. moraj.
 4. zümmögés.
 5. suttogás.
 6. susogás.
 7. szóródás.
 8. füttyszó.
 9. szárnyalás.
 10. dübörgés.

Példamondatok

 1. A búgócsiga éjszaka hangosan búg.
 2. A búgó légy szinte végig búg a nyári estéken.
 3. A kertben egy kis búgás hallatszott.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: